Latest Tweets

About Me

Η Ελλάδα στο έλεος της ηλιακής ακτινοβολίας




Κατά περίπου 40% έχει μειωθεί το στρώμα του όζοντος

Αραίωση της στιβάδας του όζοντος πάνω από την Αρκτική παρατηρείται τη φετινή άνοιξη και η απώλεια στην προστατευτική στιβάδα, η οποία προφυλάσσει τη ζωή στη Γη από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες, έχει απλωθεί μέχρι τη Σιβηρία και τη Σκανδιναβία.


Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Όζοντος, το στρώμα του όζοντος έχει εξαντληθεί στο Βόρειο Ημισφαίριο, εξαιτίας της καταστροφής των ουσιών του όζοντος στην ατμόσφαιρα και του πολύ κρύου χειμώνα στη στρατόσφαιρα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα ηλιοπροστασίας τον Απρίλιο και τον Μάιο, κυρίως για τα παιδιά.

Όταν το στρώμα του όζοντος, το οποίο απορροφά ένα μέρος της επικίνδυνης υπεριώδους Β (UV-B) ακτινοβολίας από τον ήλιο δεν είναι πυκνό, οι ακτινοβολίες φτάνουν χωρίς «φιλτράρισμα» στη Γη, προκαλώντας προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος, επόπτης στο Κέντρο Ερευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας, ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»συνιστά στο κοινό τη χρήση ηλιο-προστατευτικών προϊόντων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, καθώς το αραιωμένο στρώμα του όζοντος εκτιμάται ότι θα ταξιδέψει προς νότο και θα φτάσει και στη χώρα μας.

Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι, στις προσεχείς μία - δύο εβδομάδες, οι αέριες μάζες οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ λίγο προστατευτικό όζον.

Επομένως, χρειάζεται, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, κάποια αυξημένη προσοχή στην έκθεσή τους στον ήλιο έστω και αν είναι ακόμα ο μήνας Απρίλιος. Ασφαλής έκθεση, κατά πάγιο κανόνα, γίνεται πριν από τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το απόγευμα.

Η ακραία κατάσταση της ψύξης της κατώτερης ατμόσφαιρας και της αραίωσης του στρώματος του όζοντος οφείλεται, κυρίως, σε κλιματική ανωμαλία που συνέβη στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας τους περασμένους λίγους μήνες.

Είναι ευτύχημα ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η διακοπή παραγωγής και κατανάλωσης χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον, λειτουργεί, διότι αλλιώς, περίπου το 1/3 του Βορείου ημισφαιρίου θα κινδύνευε από υπερβολικές δόσεις υπεριώδους Β, τόσο μεγάλες ώστε το μαύρισμα στον ήλιο θα γινόταν αυτές τις δύο-τρεις εβδομάδες μέσα σε λίγα λεπτά.

Επιστημονικές παρατηρήσεις πάνω από την Αρκτική δείχνουν ότι η περιοχή έχει υποστεί απώλεια στήλης όζοντος σε ποσοστό περίπου 40% από τις αρχές του χειμώνα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η απώλεια όζοντος κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χειμώνων ήταν περίπου 30%. Παρά την επιτυχημένη διεθνή συνθήκη του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ η αραίωση εξακολουθεί να υφίσταται.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του μακρού χρόνου ζωής αυτών των ενώσεων στην ατμόσφαιρα και θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες πριν οι συγκεντρώσεις τους υποχωρήσουν στα προ του 1980 επίπεδα.







newsbeast.gr
Η Ελλάδα στο έλεος της ηλιακής ακτινοβολίας Η Ελλάδα στο έλεος της ηλιακής ακτινοβολίας Reviewed by stoklari on 25.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.