Latest Tweets

About Me

Στον απόηχο της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού


Ένα χρόνο μετά, οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ, παραμένουν ορατές. «Ακόμα και αν μου δώσουν 500 εκατομμύρια δολάρια δεν θα είναι αρκετά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ντιν Μπλάνσαρντ, ένας από τους αλιείς στον Κόλπο του Μεξικού, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα.

Στις 20 Απριλίου 2010, η πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon, της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP, μέσω της οποίας εκμεταλλευόταν την πετρελαιοπηγή Μακόντο σε βάθος 1.500 μέτρων, εξερράγη ανοικτά της Νέας Ορλεάνης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.
Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες, η πετρελαιοπηγή σφραγίστηκε τρεις μήνες αργότερα. Η καταστροφή που προκλήθηκε στο διάστημα αυτό από τη συνεχή διαρροή πετρελαίου είναι ανυπολόγιστη.
Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις από την BP. Η βρετανική εταιρεία δέχτηκε την περασμένη χρονιά τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα τοποθετήσει συνολικά 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη καταβλήθηκαν τα πρώτα τρία δισεκατομμύρια για τις αποζημιώσεις.
Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου χύθηκαν στα νερά του κόλπου, μολύνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών και τις ιδιαίτερα ευαίσθητες βαλτώδεις περιοχές του αμερικανικού Νότου, αναγκάζοντας τις αρχές να απαγορεύσουν την αλιεία στο ένα τρίτο των υδάτων στην περιοχή.
Το χειρότερο τελικά αποφεύχθηκε χάρη στους ευνοϊκούς ανέμους και στη χρήση 7,6 εκατομμυρίων λίτρων διαλυτικών ουσιών που κράτησαν μακριά από τις ακτές το μεγαλύτερο τμήμα της πετρελαιοκηλίδας.
Πάντως οι ζημιές παραμένουν τεράστιες και τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται για να καθαρίσουν τις ακτές, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πανίδα του Κόλπου του Μεξικού από τις τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.
















newsbomb.gr
Στον απόηχο της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού Στον απόηχο της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού Reviewed by stoklari on 15.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.