Latest Tweets

About Me

Ο θόρυβος των πόλεων βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Η ηχορύπανση, σκοτώνει τους κατοίκους της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με την πιο ενδελεχή έκθεση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ ηχορύπανσης και πρόκλησης προβλημάτων υγείας. Όπως μάλιστα έδειξε η έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε από ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία, πίσω μόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.


  Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ενήλικοι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης – οι οποίοι εκτιμάται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του 2001 ανέρχονται σε 340 εκατομμύρια – χάνουν συνολικά περί τα 1,6 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής ετησίως εξαιτίας της ηχορύπανσης. Οι ερευνητές πάντως προκειμένου να είναι ασφαλή τα στοιχεία (για την περίπτωση που έχουν γίνει διπλές μετρήσεις) μείωσαν αυτόν τον αριθμό σε ένα εκατομμύριο.

  «Είμαστε σίγουροι ότι το ένα εκατομμύριο χαμένα έτη υγιούς ζωής ετησίως αποτελεί το κατώφλι και ίσως ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος» είπε χαρακτηριστικά ο Ροκ Χο Κιμ, συντονιστής του Προγράμματος για τον Θόρυβο του ΠΟΥ, ο οποίος ήταν εκ των κύριων συγγραφέων της έκθεσης.

1. Ραγισμένες καρδιές

  Το «κόστος» για τον πληθυσμό της Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια χαμένα χρόνια υγιούς ζωής ετησίως. «Κανένας άλλος περιβαλλοντικός κίνδυνος δεν μπορεί να πλησιάσει σε μέγεθος καταστροφής την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση» τόνισε ο δρ Κιμ.

  Η σοβαρότερη επίδραση στην υγεία αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς ο θόρυβος σκοτώνει την καρδιά. Συνολικά οι Ευρωπαίοι εκτιμάται ότι χάνουν περί τα 61.000 χρόνια υγιούς ζωής ετησίως εξαιτίας καρδιοπαθειών που συνδέονται με την ηχορύπανση ενώ στα καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας του θορύβου αποδίδονται και 3.000 θάνατοι Ευρωπαίων κάθε χρόνο.

  Έχει αποδειχθεί ότι ο θόρυβος αυξάνει την αρτηριακή πίεση καθώς και την παραγωγή ορμονών του στρες και λιπιδίων, ακόμη και όταν το άτομο κοιμάται. Η συσσώρευση των λιπιδίων στον οργανισμό μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και τελικώς σε καρδιακό επεισόδιο.

2. Άυπνες νύχτες

  Συγχρόνως ο θόρυβος στερεί τον ήσυχο ύπνο από τον πληθυσμό της Ευρώπης. Οι διαταραχές ύπνου εξαιτίας της ηχορύπανσης μεταφράζονται σε 903.000 χαμένα χρόνια υγιούς ζωής ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση.

  Στη σειρά των προβλημάτων ακολουθεί η ενόχληση που προκαλεί ο θόρυβος στην καλή ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου – αντιστοιχεί σε 587.000 χαμένα χρόνια υγιούς ζωής. Έπονται τα προβλήματα στη μάθηση των παιδιών σχολικής ηλικίας (45.000 χαμένα χρόνια υγιούς ζωής) και οι εμβοές (βούισμα των αφτιών) που στερούν 22.000 χρόνια υγιούς ζωής ετησίως από τους Ευρωπαίους.

  Ο δρ Κιμ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει με οδηγία ανώτατα όρια θορύβου τη νύχτα τα οποία ορίζονται στα 40 ντεσιμπέλ. «Πρόκειται για τα ίδια επίπεδα θορύβου με αυτά που συναντά κάποιος σε μια βιβλιοθήκη». Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ωστόσο που εισήλθαν πιο πρόσφατα στην «οικογένεια» της ΕΕ, το όριο είναι ελαφρώς υψηλότερο, στα 55 ντεσιμπέλ, προκειμένου να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής.

Ασπίδα εναντίον θορύβου

  Οι ερευνητές που συνεργάστηκαν για τη σύνταξη της έκθεσης συλλέγουν αυτή τη στιγμή στοιχεία προκειμένου να τεθούν όρια για τον θόρυβο τα οποία θα καλύπτουν και τις 24 ώρες της ημέρας. Τα όρια αυτά πρέπει να έχουν προσδιοριστεί ως το 2013, οπότε και θα εκδοθεί η αναθεωρημένη οδηγία για τον Θόρυβο της ΕΕ.

  Μέχρι την έκδοση της νέας οδηγίας, σύμφωνα με τον δρα Κιμ, υπάρχουν τρόποι ώστε να μειωθεί ο θόρυβος στην Ευρώπη. Μια πρώτη κίνηση θα ήταν να γίνουν πιο «ήσυχα» τα αυτοκίνητα, τα τρένα και τα αεροπλάνα.

  Μια δεύτερη πρωτοβουλία την οποία πρέπει να πάρουν οι αρμόδιοι των διαφορετικών πόλεων είναι η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων μεταξύ πολυσύχναστων δρόμων και οικιστικών περιοχών. Τέλος ο καθένας από εμάς πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει τον θόρυβο εντός της οικίας του, όπως το να τοποθετήσει διπλά τζάμια στα παράθυρα.

Πηγή: www.tovima.gr
Ο θόρυβος των πόλεων βλάπτει σοβαρά την υγεία! Ο θόρυβος των πόλεων βλάπτει σοβαρά την υγεία! Reviewed by stoklari on 11.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.