Latest Tweets

About Me

τσάι γιατί μας τονώνει;


Image Ένας κινέζικος μύθος λέει ότι πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2737 π.Χ., ο αυτοκράτορας Shen Nung  ήταν στην ύπαιθρο και, ενώ οι υπηρέτες του έβραζαν νερό μέσα σε ένα σκεύος για να πιει, έπεσαν καταλάθος μέσα στο βραστό νερό λίγα ξερά φύλλα από έναν άγριο θάμνο τσαγιού που βρισκόταν εκεί δίπλα.
Ο αυτοκράτορας το δοκίμασε από περιέργεια και ανακάλυψε ότι αυτό το παρασκεύασμα ήταν εύγευστο και αναζωογονητικό


Στην Ινδία τώρα, ένας άλλος μύθος  αποδίδει την ανακάλυψη του τσαγιού στο βουδιστή μοναχό Bodhidharma. Μέσα στην απόγνωσή του, μετά από μια επταετή περίοδο αϋπνίας, μάσησε μερικά φύλλα από ένα κοντινό δέντρο, και αμέσως ένιωσε ανανεωμένος. 
Ωστόσο, ένας άλλος (ιαπωνικός) μύθος για το στοχαστικό βουδιστή μοναχό, Bodhidharma, περιγράφει πως έριξε τα γερμένα βλέφαρά του στο έδαφος από την απογοήτευσή του, που δεν μπορούσε να μείνει άγρυπνος. Οι θάμνοι τσαγιού εμφανίστηκαν εκεί όπου έπεσαν τα βλέφαρα του και τα φύλλα αυτών των νέων θάμνων θεράπευσαν ως εκ θαύματος την κούρασή του. 
Πάντως, από όπου και αν προέρχεται, το τσάι, αν και κάποτε ήταν μια ακριβή συνήθεια και προνόμιο της αριστοκρατικής τάξης, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό για την υγεία, καθώς έχει σχετιστεί με πολυάριθμα οφέλη – μεταξύ αυτών η μείωση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιοπάθειας, καρκίνου και νόσου του Πάρκινσον.
Μάλιστα, πρόσφατη ολλανδική επιστημονική έρευνα, καταδεικνύει ότι ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να τονώσει την ταχύτητα της σκέψης και της κρίσης, καθώς και την εγρήγορση του μυαλού. 
Οι Ολλανδοί επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις δύο βασικών συστατικών του μαύρου τσαγιού στις νοητικές λειτουργίες 44 εθελοντών, ηλικίας κάτω των 40 ετών. 
Βάσει των πορισμάτων που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nutritional Neuroscience», το  αμινοξύ με την ονομασία L-θειανίνη (υπάρχει και στο πράσινο τσάι) και η καφεΐνη βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις των εθελοντών σε μια σειρά από τεστ, μέσα σε 20 έως 70 λεπτά, έπειτα από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού.
Ακολούθως, οι εθελοντές που είχαν καταναλώσει τσάι, παρουσίασαν επίσης αυξημένη πνευματική εγρήγορση και μειωμένη νοητική κόπωση, αποδεικνύοντας με τον πλέον προφανή τρόπο, ότι ένα φλιτζάνι πριν από μια απαιτητική νοητική εργασία, θα μπορούσε να βελτιώσει τη διεκπεραίωσή της.
Αν σας αρέσει να πίνετε το τσάι σας με γάλα, όπως οι Άγγλοι, δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα, καθώς προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η προσθήκη αυτή δεν επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του, ούτε διαταράσσει τα οφέλη που αυτά παρέχουν στον οργανισμό.
πηγη: mednutrition.gr
τσάι γιατί μας τονώνει; τσάι γιατί μας τονώνει; Reviewed by stoklari on 9.3.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.