Latest Tweets

About Me

Πώς να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζεστε

ImageΗ καλή ενυδάτωση έχει ζωτική σημασία εάν είστε δραστήριοι όταν κάνει ζέστη. Πόσο νερό χρειάζεστε, όμως; Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν απλοί τρόποι για να το υπολογίσετε.

«
Κάθε άτομο έχει ξεχωριστές ανάγκες σε ενυδάτωση, οι οποίες καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από την εφίδρωσή του», λέει ο δρ Μπρέντον ΜακΝτέρμοτ, επίκουρος καθηγητής Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι. «Ευτυχώς, υπάρχει
ένας απλός τρόπος για να υπολογίσει κανείς τον βαθμό της εφίδρωσής του».

Ο
δρ ΜακΝτέρμοτ συνιστά το εξής: ζυγιστείτε πριν από την όποια φυσική δραστηριότητα, φορώντας όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα. Στη συνέχεια, ασχοληθείτε επί μισή ώρα με την δραστηριότητα (είτε είναι για δουλειά, είτε για λόγους ψυχαγωγίας), δίχως να πιείτε καθόλου υγρά και δίχως να πάτε για ούρηση.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, ζυγιστείτε και πάλι, φορώντας ακριβώς τα ίδια ρούχα με τα οποία είχατε ζυγιστεί στην αρχή. Η διαφορά στο σωματικό βάρος αντιστοιχεί στον ιδρώτα που χάσατε.


Αν έχετε χάσει γύρω στο μισό κιλό, χρειάζεστε κάτι λιγότερο από 1 λίτρο υγρά για να το αναπληρώσετε - και την κατανάλωσή τους πρέπει να την αρχίσετε μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή που σταματήσατε την δραστηριότητα.


Ο
δρ ΜακΝτέρμοτ συνιστά να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, όταν ασχολείστε με χειρονακτικές ή γενικώς κοπιώδεις δραστηριότητες στη ζέστη. Και αυτό, διότι «η δίψα είναι ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται μόνον όταν έχουμε αφυδατωθεί κατά 2%», εξηγεί.

Το να έχετε δίπλα σας δροσερά ροφήματα όση ώρα δουλεύετε στη ζέστη, θα
σας ενθαρρύνει να τα καταναλώσετε, προσθέτει. Και συνιστά, να πιείτε κάποιο αθλητικό ρόφημα εάν η δουλειά ή η προπόνησή σας διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα και συνοδεύονται από έντονη εφίδρωση.

Μπορείτε τέλος να ελέγξετε πόσο καλά ενυδατωμένοι είστε,
κοιτάζοντας το χρώμα των ούρων σας. Όσο πιο ανοικτόχρωμα είναι, τόσο το καλύτερο – και όσο πιο σκουρόχρωμα, τόσο περισσότερο νερό σας λείπει. Να θυμάστε μόνο ότι το πρωί είναι φυσιολογικό να έχουν πιο σκούρο χρώμα. 
mednutrition.gr
Πώς να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζεστε Πώς να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζεστε Reviewed by stoklari on 10.7.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.