Latest Tweets

About Me

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δις για τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δις για τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού

Εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα (το κλιμάκιο έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου) αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, για την αντιμετώπιση των ρίσκων στον προϋπολογισμό.


Ο υπουργός είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο εφέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται από αύριο, κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει κλείσει το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον «καθαρισμό» τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.).

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

«Ίσως υπάρξει φως έως το καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας, πάντως, ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή εργαλείων για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, αυτό έχει μεγάλη δυσκολία όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ερωτηθείς για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, ο υπουργός είπε ότι έχει τακτές επαφές με τη D.T., αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

Για τις τράπεζες, ανέφερε ότι παραμένει η δήλωσή του για «κρατικό πυλώνα», όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για «εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου» (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ). Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα οδεύσουν για μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος «ελάφρυνσης» του χρέους (π.χ. αποπληρωμή ομολόγων, επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά, κ.λπ.).


Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.
Zougla.gr

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δις για τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού Πρόσθετα μέτρα 1,8 δις για τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού Reviewed by stoklari on 22.3.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.