Μία επιστημονική έρευνα στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» που αμφισβητεί το γεγονός ότι ο 6μηνος αποκλειστικός μητρικός θηλασμός -όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- έχει μόνο οφέλη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι το μητρικό γάλα είναι αρκετό για τα παιδιά μας τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με μία επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μη εισαγωγή στερεών τροφών πριν τους 6 μήνες (και άρα ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες) μπορεί ίσως να είναι ακόμα και επιβαρυντικός για την υγεία του βρέφους. Το ιατρικό περιοδικό «Nature», προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, πώς έχει η κατάσταση:
Τα στοιχεία για το θηλασμό στην «British Medical Journal»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους για 6 μήνες. Αυτό σημαίνει να μην εισάγουν ξένο γάλα ή στερεές τροφές πριν από αυτή την ηλικία, εκτός αν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος. Η παραπάνω σύσταση βγήκε το 2001 και έκτοτε υιοθετήθηκε από διάφορες εθνικές κυβερνήσεις. Πρόσφατα, όμως, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» επιστημονική εργασία που παρουσιάζει στοιχεία που αντικρούουν αυτή τη σύσταση και μιλούν για εισαγωγή στερεών τροφών στους 4-5 μήνες θηλασμού, επειδή φάνηκε ότι τα μωρά που θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφικές αλλεργίες και γαστρεντερικά προβλήματα. Η δημοσίευση στην «B.M.J.» στηρίχτηκε σε νεότερα δεδομένα και έρευνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνουν ότι όταν αργούν να ενταχθούν τα στερεά φαγητά στη διατροφή των παιδιών, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία τους, συν το γεγονός ότι οι μητέρες τους δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μωρών τους σε ενέργεια και σίδηρο. Από την άλλη, όμως, η ίδια εργασία αναφέρει ότι τα μωρά στη Δύση που τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για 6 μήνες ήταν λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις (όπως για παράδειγμα η πνευμονία) συγκριτικά με όσα τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για μικρότερο διάστημα. «Γι’ αυτό και ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες δικαιολογείται απόλυτα για τις φτωχές χώρες με υψηλά επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας από λοιμώξεις», αναφέρει η ίδια έρευνα.
Η αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Η εκπρόσωπος Τύπου του Π.Ο.Υ. αρνήθηκε ότι η σύστασή του βασίζεται σε παλιά στοιχεία και εξήγησε ότι ο Π.Ο.Υ. παρακολουθεί τα νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύονται και ότι διαθέτει μία διαδικασία με τη βοήθεια της οποίας επανελέγχει περιοδικά τις συστάσεις του. Κι αυτό για να είναι βέβαιο ότι οι συστάσεις του βασίζονται στα πιο αξιόπιστα στοιχεία και ότι δεν επηρεάζονται από συμφέροντα. Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσον είναι αντικειμενική η έρευνα της «B.M.J.», καθώς κάποιοι από τους συγγραφείς της έχουν λάβει κατά καιρούς χρηματοδότηση από τη βιομηχανία παρασκευής βρεφικών τροφών.
Η απάντηση των συγγραφέων της μελέτης
Μία από τις συγγραφείς της μελέτης, η Mary Fewtrell, παιδοδιατροφολόγος στο University College London, είπε: «Οι συνάδελφοί μου κι εγώ είμαστε ανεξάρτητοι παιδίατροι και επιστήμονες που πληρωνόμαστε από πανεπιστήμια και νοσοκομεία και δεν παίρνουμε άλλα χρήματα παρά μόνο τους μισθούς μας. Όλοι μας είχαμε "σχέσεις" με τη βιομηχανία κάποια στιγμή. Δεν κάνουμε, όμως, κανένα σχόλιο στην εργασία μας σχετικά με το είδος της στερεάς τροφής που θα έπρεπε να εισαχθεί στη διατροφή των βρεφών. Αν, δηλαδή, θα είναι αυτό που μαγειρεύει η μαμά στο σπίτι ή κάποιο τυποποιημένο φαγητό».
Υπάρχει ανάγκη για ακόμα περισσότερες έρευνες
Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο εμπεριστατωμένες μελέτες προκειμένου να διαλευκανθεί το πότε είναι καλύτερο να εισαχθούν οι στερεές τροφές και να αρχίσει ο απογαλακτισμός του βρέφους. Άλλωστε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε οργανισμός διαφέρει και κάθε παιδί έχει άλλη ανάπτυξη και προσωπικές ανάγκες. Πολλά παιδιά δεν είναι έτοιμα για στερεές τροφές πριν τους 6 μήνες, ενώ άλλα φαίνεται να αναζητούν την πρόσληψη στερεάς τροφής. Γι’ αυτό, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει μια οδηγία που να ισχύει για όλα τα βρέφη ανεξαιρέτως. Συνήθως, οι γονείς -σε συνεργασία με το παιδίατρο- είναι οι πιο κατάλληλοι για να καταλάβουν τις ανάγκες του παιδιού τους και να πράξουν αναλόγως.
πηγη: vita.gr
Να θηλάσω αποκλειστικά για 6 μήνες ή μήπως όχι;
Reviewed by stoklari
on
11.3.11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: