Latest Tweets

About Me

Νέα θεραπεία με θαλάσσιους οργανισμούς


Νέα θεραπεία με θαλάσσιους οργανισμούς


Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθενείς που υποφέρουν από μόνιμες αναπηρίες ή σοβαρούς τραυματισμούς ανοίγει η ανακάλυψη ότι ένα είδος θαλάσσιου οργανισμού μπορεί να επουλώσει τον τραυματισμένο μυϊκό ιστό.


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι το θαλάσσιο είδος των χιτωνοφόρων έχει αναγεννητικές ιδιότητες. Το μυστικό κρύβεται στις μικροσκοπικές τρίχες τους, οι οποίες αποτελούνται από ένα συστατικό ικανό να αποτελέσει δομικό στοιχείο για τη δημιουργία ανθρώπινου μυϊκού ιστού. Η κυτταρίνη που φέρουν στα μουστάκια τους τα χιτωνοφόρα που ζουν στον βυθό των ωκεανών έχει την ιδιότητα να ενθαρρύνει τα καταστραμμένα μυϊκά κύτταρα να αναγεννηθούν.

Οι επιστήμονες βιοϊατρικής τεχνολογίας Στίβεν Αϊχορν, Τζούλι Γκογκ και Τζέιμς Ντάγκαν, αφού κατάφεραν να αφαιρέσουν χημικά τις νανοτρίχες από την επιδερμίδα των χιτωνοφόρων, διαπίστωσαν ότι αν αυτές τοποθετηθούν ευθυγραμμισμένα και παράλληλα η μία στην άλλη, προκαλούν τη ραγδαία ίαση των καταστραμμένων μυϊκών κυττάρων. Ο δρ Αϊχορν πιστεύει μάλιστα ότι η κυτταρίνη των συγκεκριμένων οργανισμών μπορεί να επιδιορθώσει υπάρχοντα μυ ή ακόμα και να δημιουργήσει μυ από το μηδέν.

«Αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή χημική διαδικασία, οι πιθανές εφαρμογές της είναι πολύ ενδιαφέρουσες» είπε χαρακτηριστικά ο Αϊχορν, προσθέτοντας ότι η κυτταρίνη αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας των μοναδικών ιδιοτήτων της. «Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές που αφορούν σκελετικό μυϊκό ιστό» ξεκαθάρισε ο Βρετανός επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει πιθανότητα χρήσης της κυτταρίνης και σε άλλες «αρχιτεκτονικά» ευθυγραμμισμένες δομές του οργανισμού, όπως οι σύνδεσμοι και τα νεύρα.

Τα χιτωνοφόρα, γνωστά και ως ουροχορδωτά, συναντώνται παγκοσμίως σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών στους βυθούς των ωκεανών και η ύπαρξή τους στον πλανήτη χρονολογείται στα 540 εκατομμύρια χρόνια. Παρά τη μορφή τους, οι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι συγγενεύουν στενά με τα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των θηλαστικών.

πηγή: madata.gr
Νέα θεραπεία με θαλάσσιους οργανισμούς Νέα θεραπεία με θαλάσσιους οργανισμούς Reviewed by stoklari on 21.3.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.