Latest Tweets

About Me

Κυνηγοί στα σκοτάδια…

Έρευνα που δημοσιεύεται στη Daily mail, ανατρέπει τις θεωρίες των επιστημόνων, για τον χρόνο που κυνηγούσαν οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι τα θηράματά τους.
Μέχρι στιγμής θεωρούσαμε πως ήταν πλάσματα που κυνηγούσαν τη μέρα και ξεκουράζονταν το βράδυ…
Ωστόσο, πλέον υπάρχουν στοιχεία, που μαρτυρούν ότι κάποιοι δεινόσαυροι ήταν πιο δραστήριοι τις νύχτες. Οι επιστήμονες πλέον
πιστεύουν ότι ο Steven Spielberg, κάτι ήξερε που στην ταινία Jurassic – Park, οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι έβρισκαν τη λεία τους το βράδυ.
Ήταν συνηθισμένο να σκεφτόμαστε πως τα προϊστορικά θηλαστικά, έψαχναν τα καταφύγιά τους χωρίς το φως του ηλίου, προκειμένου να προφυλαχθούν από τα σαρκοβόρα ερπετά – δολοφόνους.
Μια μελέτη σε απολιθωμένα κρανία δεινοσαύρων, αποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δε συνέβαινε ποτέ. Δεινόσαυροι, πτηνά και σαύρες, όλα τα παραπάνω είδη είχαν μια ξεχωριστή δομή στο μάτι τους, η οποία είναι γνωστή ως «σκληρός χιτώνας σε σχήμα δαχτυλιδιού».

Οι επιστήμονες μέτρησαν εσωτερικά και εξωτερικά τη διάσταση αυτό του «κοκάλινου δαχτυλιδιού» σε 33 απολιθώματα Archosaurs, των ομάδων δηλαδή των δεινοσαύρων και των προϊστορικών πτηνών που είναι γνωστά ως οι πτερόσαυροι.
Οι ίδιες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα 164 είδη που ζούσαν τα προϊστορικά χρόνια.

Τα νυκτόβια ζώα έχουν ένα μικρό άνοιγμα στη μέση του σκληρού χιτώνα, αλλά τα ζώα που ήταν πιο …ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα.
Ωστόσο, κάποιοι δεινόσαυροι που ενεργούσαν τόσο τη μέρα, όσο και τη νύχτα, είχαν ένα άνοιγμα του οποίου η διάμετρος ήταν κάπου στη μέση.
Οι ερευνητές από τις Η.Π.Α, πιστεύουν πως αυτή η μέθοδος είναι πολύ σημαντική, στο να καταλάβουν ποια ζώα ζούσαν πιο έντονα στη διάρκεια της ημέρας, ποια κατά τη διάρκεια της νύχτας και ποια μπορούσαν να ενεργούν με την ίδια ευχέρεια, τόσο υπό το φως του Ηλίου, όσο και χωρίς αυτό.
Η ανάλυσή τους, έδειξε πως οι χορτοφάγοι δεινόσαυροι ήταν ημερήσια όντα, ενώ τα πιο μικρά είδη που ήταν και πιο σαρκοβόρα, μπορούσαν να κυνηγούν με μεγαλύτερη άνεση τη νύχτα.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Ryosuke Motani από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έγραψε στο περιοδικό Sciense: «Kαταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι επιθέσεις των Velociraptor στους Protoceratops, που είναι από τις πιο χαρακτηριστικές, σύμφωνα με τα όσα συμπεράναμε από την εξέταση των απολιθωμάτων, γίνονταν τις νύχτες, ή σε σημεία με χαμηλό φωτισμό. Αυτή η έρευνα, μπορεί να καταρρίψει τα μέχρι τώρα πιστεύω μας για τους δεινόσυρους, αφού τελικά μάλλον δεν κυνηγούσαν μόνο στο φως της ημέρας».
Πάντως, η έρευνα καταλήγει πως τα πτηνά και οι χορτοφάγοι, μπορούσαν να κινηθούν καλύτερα τη μέρα…









newsbomb.gr
Κυνηγοί στα σκοτάδια… Κυνηγοί στα σκοτάδια… Reviewed by stoklari on 16.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.