Το Πάσχα στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κραιπάλη του οβελία, η οποία επιβεβαιώνεται και από την κατά 30% αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία τη μέρα εκείνη.
Και επειδή ο απολογισμός του Πασχαλινού τραπεζιού είναι οδυνηρός, τόσο από άποψη ενεργειακής πρόσληψης όσο και από άποψη ποιότητας (πολλά κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη και αλάτι), ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να σας γλιτώσουν θερμίδες, στομαχόπονους και άλλες πασχαλινές ‘παρενέργειες’:
- Μην παραλείψετε το πρωινό (π.χ. 1 ποτήρι γάλα ή χυμός με 1-2 κουλουράκια ή 1 λεπτή φέτα τσουρέκι). Διαφορετικά, μέχρι το μεσημέρι θα πεινάτε τόσο, που δεν θα είναι εύκολο να ελέγξετε τι και πόσο θα φάτε.
- Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί (έχει λιγότερο λίπος).
- Αποφύγετε την πέτσα και το τσιμπολόγημα (από τη σούβλα, ή από περιφερόμενα κεράσματα).
- Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο (κατά προτίμηση μικρό). Έτσι, θα έχετε οπτική εικόνα της ποσότητας που καταναλώσατε.
- Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και το υπόλοιπο με ένα κομμάτι κρέας όσο η παλάμη σας και μικρή ποσότητα από 2-3 άλλα φαγητά που σας αρέσουν (π.χ. κοκορέτσι, πατάτες, πίτα).
- Αποφύγετε το πολύ ψωμί ή περιοριστείτε σε 1 λεπτή φέτα.
- Προσοχή στο αλκοόλ. Η συντεινόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 ποτά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες. Μπορείτε να αραιώσετε το κρασί με λίγη σόδα, ώστε να φαίνεται περισσότερο.
- Αν θέλετε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, επιλέξτε τη light εκδοχή του, χωρίς όμως να ξεχνάτε ότι το νερό είναι η καλύτερη επιλογή.
- Τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί τη συντροφιά και το γιορτινό κλίμα.
- Μετά το γεύμα, κάνε μια βόλτα με τα πόδια.
- Φροντίστε το επόμενο γεύμα να είναι ελαφρύ.
Καλό Πάσχα!
ΔΙΑΦΟΡΑ
Οι παγίδες του οβελία...
Reviewed by stoklari
on
23.4.11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: