Latest Tweets

About Me

Αργοπεθαίνει ο Αμβρακικός Κόλπος




Ανεξέλεγκτη και καταστροφική η ρύπανση

Ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης είναι ο Αμβρακικός Κόλπος, καθώς σε αυτόν φιλοξενούνται δεκάδες ειδών ενδημικής και αποδημητικής πανίδας και απαντώνται σπάνια είδη χλωρίδας.


Παρόλα αυτά, ο πανέμορφος αυτός τόπος, πηγή ζωής, κοινωνικής, γεωργικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής και οικονομικής ανάπτυξης, απειλείται με αφανισμό, καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες γύρω από τον Κόλπο έχουν ρυπάνει σε μεγάλο βαθμό το πολύτιμο οικοσύστημά του.

Μπροστά σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον Αμβρακικό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο και για τους παροικούντες των όμορων προς τον Κόλπο Νομών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τίθεται επικεφαλής εκστρατείας για τη σωτηρία, απορρύπανση, θωράκιση και ήπια ανάπτυξη του Αμβρακικού. Στα πλαίσιά της θα διοργανωθούν τέσσερις προημερίδες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε Πρέβεζα, Άρτα, Βόνιτσα και Αμφιλοχία και θα ακολουθήσει η διεξαγωγή κεντρικής ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Αμβρακικός Κόλπος καταμαρτυρείται από δεκάδες επιστημονικές έρευνες, βάσει των οποίων αναδεικνύεται η σε μεγάλο βαθμό ρύπανσή του που πηγάζει από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη κατάληξη σ' αυτόν αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και πετρελαιοειδών που προέρχονται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθηκών καυσίμων και τα ιχθυοτροφεία που επιβαρύνουν ύδατα και βυθό. Εξαιτίας όλων αυτών ο πυθμένας του Κόλπου έχει πληρωθεί από τόνους λάσπης, η οποία έχει γίνει αιτία να νεκρώσει κάθε είδους ζωή κάτω από τα 30 μέτρα.

Στην επιδείνωση της κατάστασης βοηθούν επίσης η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία και βεβαίως οι ιχθυοτροφικοί σταθμοί οι οποίοι και το θαλάσσιο περιβάλλον επιβαρύνουν και τη διατροφική αλυσίδα διαταράσσουν, αφού πολλά από τα αλιευόμενα είδη «ελεύθερης βοσκής» τρέφονται από τα διαφεύγοντα υπολείμματα τροφής των «εγκλωβισμένων» αλιευμάτων.










Πηγή: epirusgate.blogspot.com
Αργοπεθαίνει ο Αμβρακικός Κόλπος Αργοπεθαίνει ο Αμβρακικός Κόλπος Reviewed by stoklari on 13.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.