Latest Tweets

About Me

Το πανεπιστήμιο Γέιλ επέστρεψε θησαυρούς των Ίνκας στο Περού

photo-3673-07-03-06-12-30-32
Σχεδόν 100 χρόνια μετά την αφαίρεση σημαντικών θησαυρών των Ίνκας από την κορυφή του Μάτσου Πίτσου, το πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ αποφάσισε να τα επιστρέψει, δίνοντας ένα τέλος στη διαμάχη του με το Περού.
Ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία, που ηγήθηκε της εκστρατείας επιστροφής της συλλογής 46.000 κεραμικών, κοσμημάτων και κόκαλων, φιλοξένησε ομάδα των
επιστραμμένων έργων στην προεδρική κατοικία στη Λίμα. Η επιστροφή των θησαυρών στον τόπο τους ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η εν λόγω εκστρατεία.
«Είναι θησαυροί, παρόλο που δεν είναι φτιαγμένοι από χρυσό ή πολύτιμες πέτρες, διότι αντιπροσωπεύουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του Περού», δήλωσε ο Γκαρσία κατά την παραλαβή της συλλογής.
Το Γέιλ απέκτησε τα έργα μετά την εκ νέου ανακάλυψη της αρχαίας πόλης των Ίνκας το 1911 από τον Αμερικανό ερευνητή Χίρμαν Μπίνγκαμ. Το πανεπιστήμιο είχε εκφράσει κατά καιρούς την πρόθεσή του να επαναπατρίσει τους θησαυρούς, θέτοντας ωστόσο ως όρο ότι θα τοποθετηθούν σε σύγχρονα μουσεία ή αποθήκες ώστε να μην υποστούν ζημιές. Ο Γκαρσία όμως απαιτούσε η επιστροφή να γίνει χωρίς κανένα όρο.
Η διαμάχη Γέιλ – Περού έφτασε στο απόγειό της το 2010, όταν ο Γκαρσία απέστειλε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ηγήθηκε πορείας διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λίμα, με στόχο να κερδίσει την προσοχή ενόψει της 100ής επετείου από την ανακάλυψη της τοποθεσίας.
Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Νότιας Αμερικής. Το Περού αγωνίζεται πολύ καιρό τώρα για τη διατήρηση των τεχνουργημάτων του αρχαίου πολιτισμού του και να καταπολεμήσει τους λαθρεμπόρους που εισβάλουν σε αρχαίους τάφους για να βρουν αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από τη Unesco ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων στο Περού, σε υψόμετρο περίπου 2.430 μέτρων.
Τα τεχνουργήματα θα εκτεθούν για σύντομο χρονικό διάστημα στη Λίμα, πριν μεταφερθούν στο πανεπιστήμιο του Κούσκο, στην καρδιά της πρώην αυτοκρατορίας των Ίνκας νοτιοανατολικό Περού.

kala-nea.gr
Το πανεπιστήμιο Γέιλ επέστρεψε θησαυρούς των Ίνκας στο Περού Το πανεπιστήμιο Γέιλ επέστρεψε θησαυρούς των Ίνκας στο Περού Reviewed by stoklari on 28.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.