Latest Tweets

About Me

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έπασχαν από αθηροσκλήρωση

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, θεωρείται από τους γιατρούς πως είναι παθήσεις πιο διαδεδομένες, στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η πίεση του χρόνου, οι ρυθμοί της καθημερινότητας, ήταν μέχρι τώρα σύμφωνα με επιστήμονες οι κύριες αιτίες αυτών των παθήσεων.
Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι
τώρα πιστεύω των επιστημόνων.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από ομάδα του Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπασχαν από ασθένεια που φράζει τις αρτηρίες, η οποία ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η συγκεκριμένη πάθηση, σύμφωνα με τους ερευνητές είχε καταβάλει και μια αιγύπτια πριγκίπισσα η οποία πριν από 3.500 χρόνια.
Η ομάδα μελέτησε διεξοδικά τη μούμια της πριγκίπισσας, οδηγώντας τον επικεφαλή της έρευνας, Γκρέγκορι Τόμας, στο να συμπεράνει πως «Παρά το γεγονός πως μέχρι τώρα ξέραμε πως η αθηροσκλήρωση είναι πάθηση που ευδοκιμεί στις μέρες μας, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης. Όμως ανακαλύψαμε πως στην αρχαία Αίγυπτο, σε υψηλά στρώματα κοινωνικού επιπέδου, πολλοί υπέφεραν από αυτή».
Οι ερευνητές έκαναν αξονική τομογραφία , δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο καρδιοαγγειακό σύστημα, σε 52 μούμιες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έπασχαν από αθηροσκλήρωση.
Από αυτές, οι 44 διαπιστώθηκε πως έπασχαν από την ασθένεια. Παλαιότερη μούμια που εξετάστηκε ήταν αυτή της πριγκίπισσας Rai, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχασε τη ζωή της στα 40 της.
Όλες οι μούμιες που εξετάστηκαν, ανήκαν σε κοινωνικά ανώτερα στρώματα και ήταν είτε ιερείς, είτε δικαστές, γεγονός που σημαίνει πως είχαν την καλύτερη ποιότητα ζωής στην εποχή τους. Οι ερευνητές τονίζουν πως οι δίαιτες της εποχής ήταν συγκεκριμένες, ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε από το να αποφύγουν την πάθηση:
«Οι πρόσφατες έρευνες μας έχουν δείξει πως το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κάποιος αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, οι Φαραώ δεν κάπνιζαν… Τα αποτελέσματα της έρευνας, μας δείχνουν πως θα πρέπει να μελετάμε πιο προσεκτικά κάθε γεγονός, πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως για όλα φταίει ο τρόπος που ζούμε και το πώς εξελίσσεται η ανθρωπότητα», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας.


http://www.newsbomb.gr/episthmh
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έπασχαν από αθηροσκλήρωση Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, έπασχαν από αθηροσκλήρωση Reviewed by stoklari on 6.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.