Latest Tweets

About Me

Εξερευνώντας το εσωτερικό ενός ηφαιστείου…

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες κατάφεραν να κατέβουν μέσα στο μάγμα ενός ηφαιστείου.
Οι απίστευτες εικόνες που ακολουθούν, δείχνουν ένα επιστήμονα ο οποίος κατάφερε να κατέβει στα 650 πόδια, στην καρδιά του ηφαιστείου της Ισλανδίας, Thrihnukagigur.


Γνωστό και ως το «κοιμώμενο ηφαίστειο», επειδή θα μπορούσε να «ξυπνήσει» ανά πάσα στιγμή, το Thrihnukagigur, ίσως ευθύνεται για τη δημιουργία του νησιού του Ατλαντικού, όταν εξερράγη πριν 3000 χρόνια.
50 χρόνια μετά την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα, η ανθρωπότητα μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον πως κατάφερε να εξερευνήσει και τον μόνο ασφαλές θάλαμο μάγματος.
Ο ερευνητής ηφαιστείων, δρ. Freysteinn Sigmundsson, του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, πραγματοποίησε την πιο πρωτοποριακή εκστρατεία, προκειμένου να «χτισει» τη δουλειά του, στο πιο …περιβόητο ηφαίστειο της Ισλανδίας, το Eyjafjallajokull.
Τον περασμένο Μάρτη, το Eyjafjallajokull προκάλεσε παγκόσμιο χάος, αφού με την έκρηξή του, αεροπλάνα αναγκάστηκαν να μην πετάνε πάνω από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ενώ άφησε και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση.

O dr. . Freysteinn Sigmundsson, περιέγραψε την αίσθηση ου είχε, όντας ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να παρατηρήσει σε ένα θάλαμο μάγματος από το εσωτερικό του:
«Ένιωσα πολύ μικρός σε σχέση με τις δυνάμεις της φύσης. Με κατέτρεχε βαθιά συγκίνηση, παρατηρώντας την ηρεμία στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Σαν επιστήμονας, ένιωσα το προνόμιο του να μπορώ να βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια το εσωτερικό ενός ενεργού ηφαιστείου».
Η αποστολή αποτελούταν από δύο επιστήμονες, 15 άνδρες προσωπικό υποστήριξης, το οποίο αποτελούταν από ειδικούς σε θέματα ορειβασίας, ένα φωτογράφο που θα αποθανάτιζε την ιστορική στιγμή και μια ομάδα που τη μαγνητοσκόπησε.
http://stoklari.blogspot.com/2011/05/blog-post_2929.html



newsbomb.gr
Εξερευνώντας το εσωτερικό ενός ηφαιστείου… Εξερευνώντας  το εσωτερικό ενός ηφαιστείου… Reviewed by stoklari on 5.5.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.