Latest Tweets

About Me

Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν;

Στόουνχετζ (Stonehedge) Στόουνχετζ - Αγγλία. Τι είναι αυτό το περιβόητο μνημείο; Γιατί χτίστηκε και από ποιόν; Ας δούμε την ιστορία του και όλες τις σχετικές πληροφορίες Δίχως αμφιβολία, το πιό φημισμένο από όλα τα μηνμεία της Ευρώπης της εποχής του Λίθου, είναι το Στόουνχετζ (στα αγγλικά Stonehedge δηλαδή "φράχτης από πέτρες").
Στόουνχετζ μυστήριο


Αν και εξακολουθεί να θεωρείται μυστήριο, πολλοί αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να φωτίσουν μερικώς ως και εντελώς, πολλές λεπτομέρειες που έκρυβε αυτό το περίεργο επίτευγμα.

ογκόλιθοι ερείπιαΦαινομενικά, μοιάζει με τα ερείπια ενός κτίσματος. Οι ογκόλιθοι που το αποτελούν είναι πραγματικά τεράστιοι με ύψος πάνω από 9 μέτρα και βάρος 44 όλοκληρων τόνων. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πέσει ενώ πολλοί έχουν εξαφανιστεί καθώς πιθανότατα θρυμματίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην τοπική οδοτοποιϊα.

Παραμένουν όμως στη θέση τους αρκετοί που μας δείχνουν μια εικόνα του βασικού σχεδιασμού. Δεν θα αναφέρουμε περιττές λεπτομέριες διαμέτρων κλπ, αλλά θα επικεντρωθούμε στο χτίσιμο του Στόουνχετζ καθώς και στον λόγο ύπαρξης του.

Η ιστορία του Στόουνχετζ

Αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε κατασκευάστηκε, η δημιουργία του υπολογίζεται γύρω στο 2200 π.Χ. ενώ ολοκληρώθηκε το 1500 π.Χ. Πάντως, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε πως αποτελούσε έναν πολύ ιδιαίτερο τόπο, που έχει μείνει στην ιστορία.ιστορία stonehedge


Ήδη συγγραφείς του Μεσαίωνα υποστήριξαν πως επρόκειτο για δημιούργημα κάποιας φυλής εξαφανισμένων γιγάντων ή του γνωστού μάγου Μέρλιν.

Η όψη του προκαλούσε όλους στο να δεχτούν μία υπερφυσική προέλευση, ωστόσο ούτε ο Μέρλιν, ούτε γίγαντες αλλά ούτε και εξωγήινοι όπως υποστηρίχτηκε μετέπειτα. Διάφοροι υποστηρικτές θεωριών για το μνημείο προστέθηκαν στην λίστα.

Το Στόουνχετζ έγινε από ναός ρωμαίων σε ναο δρυιδών, σπίτι θεών και σταύλος, μέχρι και ρολόι! Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή έρευνα έγινε τον 19ο αιώνα.

Η εταιρεία αρχαιοφίλων του Λονδίνου, σε ανασκαφές που παραγματοποίησε καθώς και σε πιό αναλυτικές εξετάσεις του μνημείου, αποκάλυψε πολλές πληροφορίες μεταξύ άλλων και πως το μνημείο δεν είχε κατασκευαστεί από Άγγλους καθώς εκείνοι δεν διέθεταν την απαραίτητη γνώση και τεχνογνωσία.

Ένας πιό εξελιγμένος λαός συμμετείχε στην κατασκευή του και ο λαός αυτός ήταν... οι Έλληνες! Αστειεύομαι φυσικά!

μνημείο ΣτόουνχετζΟ λαός που κατασκεύασε το μνημείο αυτό, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος.

Με βεβαιότητα πάντως μπορούμε να πούμε, πως το μνημείο του Stonehedge υπήρξε τόπος τελετών και εορτασμών σχετικών με το γεωργικό ημερολόγιο.

Αντίθετα με την διαδεδομένη αντίληψη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ονομαζόμενη "Πέτρα της Σφαγής" χρησιμοποιήθηκε ποτέ για θυσίες ανθρώπων ή ζώων.

Είναι επίσης πιθανό πως τα τέλικα σχέδια κατασκευής να προωθήθηκαν από ισχυρούς ανθρώπους της κτηνοτροφίας στα μέρη εκείνα.
Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν; Γιατί χτίστηκε το Στόουνχετζ και από ποιόν; Reviewed by stoklari on 25.5.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή

Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.