Latest Tweets

About Me

Ολόκληρο το άρθρο του Spiegel: Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να φύγει από το ευρώ
 «Νέα δραματική τροπή παίρνει η κρίση χρέους της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Spiegel Online ότι η Αθήνα μελετά την έξοδό της από την ευρωζώνη» ισχυρίζεται στην εισαγωγή του το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο
 Νέα δραματική τροπή λαμβάνει η κρίση χρέους της Ελλάδας. [Γερμανικές] κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Spiegel Online ότι η Αθήνα μελετά την έξοδό της από την ευρωζώνη. Οι υπουργοί της κοινής νομισματικής περιοχής και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μυστική συνάντηση διαχείρισης της κρίσης στο Λουξεμβούργο.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια, με τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης να είναι σχεδόν καθημερινές. Πλέον ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου νιώθει προφανώς ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Το SPIEGEL ONLINE έχει στην κατοχή του πληροφορίες από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι σε γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην Αθήνα, και οι οποίες υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.
Θορυβημένη από τις προθέσεις των Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση για την κρίση αυτή στο Λουξεμβούργο για το βράδυ της Παρασκευής. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στον Πύργο Σένινγκεν (Château de Senningen), τόπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου για τα επίσημα συμβούλιά της.
Μαζί με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, μία γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους του κράτους βρίσκεται επίσης στην ατζέντα. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα ίσως καθοριστικότατο σημείο καμπής για την ΟΝΕ –άσχετα με την επιλογή που τελικά θα προκριθεί για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της Ελλάδας.
Δεδομένης της τεταμένης κατάστασης, η συνάντηση του Λουξεμβούργου έχει κριθεί ως εξαιρετικά εμπιστευτική και ως εκ τούτου σε αυτή επιτρέπεται να συμμετάσχουν μόνο υπουργοί της ευρωζώνης και κορυφαίοι αξιωματούχοι. Εκ μέρους της Γερμανίας παρίστανται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιοργκ Ασμούνσεν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Σημαντική υποτίμηση»
Πηγές του SPIEGEL ONLINE αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε αναζητεί τρόπους να αποτρέψει την Ελλάδα από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν αυτό είναι δυνατό. Έτσι κομίζει στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ένα «εσωτερικό» έγγραφο συνταχθέν από τεχνοκράτες του υπουργείου του, το οποίο προειδοποιεί για τις πιθανά επώδυνες συνέπειες που θα είχε η εγκατάλειψη του ευρώ από την Αθήνα.
«Θα οδηγούσε σε μία σημαντική υποτίμηση του νέου (Ελληνικού) εγχωρίου νομίσματος έναντι του ευρώ», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το [νέο] νόμισμα θα μπορούσε να χάσει έως και 50% της αξίας του, οδηγώντας σε δραστική άνοδο του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οι τεχνοκράτες του Σόιμπλε έχουν υπολογίσει ότι το χρέος θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ ύστερα από μια τέτοια υποτίμηση. «Η αναδιάρθρωση του χρέουθς θα ήταν αναπόφευκτη» προειδοποιούν οι τεχνοκράτες στο κείμενό τους. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε.
Παραμένει νομικώς διαφιλονικούμενο κατά πόσον είναι δυνατόν να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι, προκειμένου να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, θα είναι απαραίτητο να αποδεσμευτεί επίσης πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως, παραμένει άγνωστο αν άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνηθούν να αποδεχθούν μια μονομερή έξοδο της κυβέρνησης της Αθήνας από την ευρωζώνη.
Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι το μέτρο θα έχει καταστροφική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
«Η αλλαγή του νομίσματος θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων» γράφουν. Και η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να επιβάλλει ελέγχους στην μεταφορά κεφαλαίων για να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων εκτός της χώρας. «Αυτό θα αντίκειται στις θεμελιώδεις ελευθερίες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», αναφέρει το έγγραφο. Επιπλέον, η χώρα θα αποκοπεί από τις αγορές για πολλά χρόνια.
Επίσης, η αποχώρηση της χώρας από την ένωση του κοινού νομίσματος «θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη στην λειτουργία της ευρωζώνης», συνεχίζει το ντοκουμέντο. Οι διεθνείς επενδυτές αναγκαστικά θα σκεφτούν την πιθανότητα και άλλα μέλη της ευρωζώνης να αποχωρήσουν στο μέλλον. «Αυτό θα οδηγήσει σε μετάδοση της μόλυνσης στην ευρωζώνη», συνεχίζει το έγγραφο.
Οι τράπεζες σε κίνδυνο
Περαιτέρω, εάν η Αθήνα γυρίσειτην πλάτη της στην ζώνη του κοινού νομίσματος, θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές για τον ήδη ασταθή τραπεζικό τομέα, ειδικά στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή του νομίσματος «θα κατασπαράξει ολόκληρη την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες της χώρας θα χρεοκοπήσουν απότομα.» Οι τράπεζες εκτός Ελλάδος θα υποφέρουν επίσης. «Οι πιστωτικοί οργανισμοί στην Γερμανία και άλλες χώρες θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες στα μεγάλα τους χρέη», γράφει το έγγραφο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επίσης θα αισθανθεί τις συνέπειες. Ο Οργανισμός με έδρα τη Φρανκφούρτη θα αναγκαστεί «να διαγράψει μια σημαντική ποσότητα των απαιτήσεών της ως αναξιόχρεες. Πέραν της έκθεσής της στις τράπεζες, η ΕΚΤ επίσης κατέχει μεγάλα ποσά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία αγόρασε τους τελευταίους μήνες. Αξιωματούχοι στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν την συνολική τους αξίας σε τουλάχιστον 40 δις ευρώ. «Με δεδομένο το 27% της συμμετοχής της στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, η Γερμανία θα επωμισθεί την πλειονότητα των απωλειών», αναφέρει το έγγραφο.
Εν ολίγοις, μια Ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη και ακόλουθη εθνική χρεοκοπία θα είναι ακριβή για τις χώρες της ευρωζώνης και τους φορολογουμένους τους. Μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη υποσχεθεί 110 δις ευρώ σε βοήθεια προς την Αθήνα – η μισή από την οποία έχει ήδη πληρωθεί.
«Εάν η χώρα χρεοκοπήσει», αναφέρει το έγγραφο, «οι χώρες της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να αποκηρύξουν μέρος των απαιτήσεών τους».πηγη: ΕΘΝΟΣ ONLINE
Ολόκληρο το άρθρο του Spiegel: Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να φύγει από το ευρώ Ολόκληρο το άρθρο του Spiegel: Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να φύγει από το ευρώ Reviewed by VAGGELIS on 7.5.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή

Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.