Latest Tweets

About Me

Η τρόικα θα κάνει "κουμάντο" σε φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις


Η τρόικα θα κάνει "κουμάντο" σε φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις



ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της χώρας, αλλά µε επώδυνους όρους κατέληξε χθες η κυβέρνηση µε την τρόικα.

Οι επώδυνοι όροι, όπως προκύπτουν από τη δήλωση της τρόικας, περιλαµβάνουν «σηµαντική µείωση της απασχόλησης στον δηµόσιο τοµέα», δηλαδή απολύσεις, «αναδιάρθρωση ή κλείσιµο δηµόσιων φορέων», «εξορθολογισµό
επιδοµάτων», δηλαδή περικοπές ιδίως στους υψηλόµισθους δηµοσίους υπαλλήλους, µείωση των φοροαπαλλαγών και αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, πάντως, η τρόικα µιλά για «προστασία των πλέον ευάλωτων οµάδων» και για εντατικοποίηση των προσπαθειών καταπολέµησης της φοροδιαφυγής.

Πολιτικά «επικίνδυνο» είναι εξάλλου και το θέµα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδίως της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού ∆ηµοσίου ως ενέχυρο για τη συνέχιση της χρηµατοδότησης από την τρόικα. Αν και δεν αναφέρεται σε αυτό η ανακοίνωση της τρόικας, το θέµα παραµένει ανοιχτό, καθώς επιµένουν σε αυτό δύο τουλάχιστον χώρες, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Η ανακοίνωση της τρόικας µιλά για επιτάχυνση του προγράµµατος , και για σύσταση «φορέα ιδιωτικοποίησης µε επαγγελµατική και ανεξάρτητη διαχείριση».

Ιδιαίτερη σηµασία έχει, εξάλλου, η αναφορά που κάνει η ανακοίνωση της τρόικας, αλλά και αυτή του επιτρόπου Ολι Ρεν, στην παροχή «τεχνικής βοήθειας» στην Ελλάδα για την ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Ρεν αναφέρεται ειδικά στην παροχή τεχνικής βοήθειας στους τοµείς της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων, προϊδεάζοντας για την εγκατάσταση στην Αθήνα συµβούλων της τρόικας που θα δίνουν γραµµή για την πολιτική στους δύο αυτούς τοµείς.

Επιπλέον, τόσο η τρόικα όσο και ο κ. Ρεν κάνουν ειδική αναφορά σε 4 τοµείς: της υγείας, της αγοράς εργασίας, των µεταφορών και της ενέργειας, που θεωρούν ότι µπορεί να αποτελέσουν παράγοντες ενίσχυσης της ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις που άρχισαν. Η τρόικα επισηµαίνει επίσης την ανάγκη της αναζωογόνησης της τουριστικής βιοµηχανίας και της εξάλειψης των διοικητικών εµποδίων στις εξαγωγές. Για να επιταχυνθούν οι µεταρρυθµίσεις στους εν λόγω τοµείς, η τρόικα σηµειώνει ότι θα ενισχυθεί «η τεχνική συνδροµή» από το ∆ΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα δηµιουργηθούν µηχανισµοί παρακολούθησης. Στη δήλωσή της η τρόικα αναφέρει ότι η επόµενη δόση θα διατεθεί πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου.

Θα έχει προηγηθεί, ωστόσο, µια δύσκολη πολιτικά διαδικασία προκειµένου να περάσουν τα µέτρα από το Υπουργικό Συµβούλιο .

∆ΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονοµικών ανέφερε χθες ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τη µέχρι τώρα πορεία του Μνηµονίου, το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, τα πρόσθετα µέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές «µε στόχο την οικονοµική ανάκαµψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει ήδη κάνει τις τελευταίες εβδοµάδες σχετικές ανακοινώσεις µε συγκεκριµένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησής της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείµενα θα συζητηθούν τις επόµενες ηµέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συµβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».

Ο προϋπολογισµός των επόµενων τριών ετών σε περίληψη, µε µια εισηγητική έκθεση και πίνακες, θα περιέχεται στο νοµοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα της κυβέρνησης που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, αφού εγκριθεί πρώτα από το Υπουργικό Συµβούλιο.

Λόγω αυτής της µορφής που θα έχει, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, το νοµοσχέδιο σχεδιάστηκε για να εχει ένα µόνο άρθρο.

Το χρονικό μιας κυβέρνησης «βουτηγμένης» στο ψέμα

Επίθεση κατά Πεταλωτή με πέτρες, και αβγά στην Αργυρούπολη



πηγη: madata.gr
Η τρόικα θα κάνει "κουμάντο" σε φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις Η τρόικα θα κάνει "κουμάντο" σε φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις Reviewed by stoklari on 4.6.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.