Latest Tweets

About Me

Τροφές που μας κάνουν «χαρούμενους»



Πολλοί συνδυάζουν τις “λιχουδιές” με τα γλυκά, τα κέηκ και τα μπισκότα, όχι μόνο επειδή είναι νόστιμα αλλά και γιατί προκαλούν θετικούς συνειρμούς. Συχνά τα γευόμαστε σε πάρτυ γενεθλίων, γιορτές και διακοπές.
Η κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων υψηλής επεξεργασίας παρέχει άμεσα ενέργεια χάρη στην άμεση απορρόφηση των ουσιών
αυτών από το αίμα. Δυστυχώς, την “έξαψη” που προκαλεί η κατανάλωσή τους ακολουθεί μια αίσθηση δυσφορίας κα κόπωσης.
Ποιες είναι όμως οι τροφές που συνδυάζουν την υψηλή και διατηρίσιμη ενεργειακή αξία με την καλή διάθεση;
Πλιγούρι βρώμης
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει το πλιγούρι βρώμης ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό, ενώ έχουν υψηλή ενεργειακή αξία μακράς διαρκείας. Η σεροτονίνη είναι ένα ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, ο οποίος συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου,ενώ η έλλειψή της συνδέεται με την εκδήλωση κατάθλιψης.
Άλλες πηγές: ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, καφέ ρύζι
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα περιέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ενός αμονιξέος απαραίτητου για την παραγωγή σεροτονίνης.
Άλλες πηγές: αβγά, κοτόπουλο, μοσχάρι, σησαμόσποροι, κολοκυθόσποροι (πασατέμπο)
Σπανάκι
Τι σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με την κατάθλιψη.
Άλλες πηγές: φακές, μαύρα φασόλια, σπαράγγια, σέσκουλα
Σολομός
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ οι ανθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 έχουν περισσότερη φαιά ουσία στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων. Τα Ωμέγα-3 που υπάρχουν σε μεγάλες δόσεις στο σολομό προστατεύουν επίσης από τις καρδιοπάθειες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση κ.α
Άλλες πηγές: σαρδέλες, σκουμπρί, αβγά, λιναρόσπορος
Φράουλες
Οι φράουλες περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών με ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Οι γιατροί συστήνουν την απευθείας πρόσληψη των αντιοξειδωτικών από τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής.
Άλλες πηγές: μύρτιλλα, κράνα, δαμάσκηνα, φασόλια pinto
Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι μία ακόμα πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ ακόμα περιέχει ενδορφίνες (φυσικά αναλγητικά) και ενισχύει τη σεροτονίνη.
 ΥΓΕΙΑ-ΓΥΝΑΙΚΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ


econews.gr
Τροφές που μας κάνουν «χαρούμενους» Τροφές που μας κάνουν «χαρούμενους» Reviewed by stoklari on 29.6.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.