Latest Tweets

About Me

Μισθοί στο Δημόσιο: Ενιαίο μισθολόγιο και Μεσοπρόθεσμο


Μισθοί στο Δημόσιο: Ενιαίο μισθολόγιο και Μεσοπρόθεσμο



Εκτός από τις 12 ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Αύγουστο, νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2012 για τις επικουρικές συντάξεις (μείωσή τους και στους ήδη συνταξιούχους σε όσα Ταμεία είναι ελλειμματικά).
Παράλληλα, εντός του θέρους θα τεθεί σε
εφαρμογή το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα επιφέρει νέες μεγάλες περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ, μόνο για το τρέχον έτος, από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Μέχρι το 2015 το συνολικό όφελος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Οι 12 ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο, έχουν ως εξής:

1 Από 1/8/2011 θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά από τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Η ειδική εισφορά αφορά κυρίως συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ηλικία πολύ μικρότερη από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

2Θεσπίζεται από 1/8/2011 η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (πρώην ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις.

3Θεσπίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά στους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων είναι πάνω από 300 ευρώ.

4Από τον Αύγουστο θα αρχίσει η παρακράτηση επιπλέον 1% υπέρ ανεργίας στους μισθωτούς, με εργοδότες και εργαζόμενους να μοιράζονται ισομερώς την επιβάρυνση (από 0,5%).

5Από 1ης Αυγούστου 2011 θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά, ύψους 10 ευρώ, που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

6Αυξάνεται από 1/1/2012 η συμμετοχή των αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ.

7Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο η περικοπή ορίζεται στο 10%, ενώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ 15%.

8Μείωση από την αυστηρή εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο μάλιστα μειώνεται, αφού σε αυτό (2.775 ευρώ ή 3.650 στην περίπτωση δύο συντάξεων) συμπεριλαμβάνονται πλέον τα οικογενειακά επιδόματα.

9Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

10Από 1/8/2011 οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας ισχύουν και για τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

11Καθιερώνεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία υπολογίζεται σε 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

12Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων Ειδικών Ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι).

madata.gr
Μισθοί στο Δημόσιο: Ενιαίο μισθολόγιο και Μεσοπρόθεσμο Μισθοί στο Δημόσιο: Ενιαίο μισθολόγιο και Μεσοπρόθεσμο Reviewed by stoklari on 5.7.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.