Latest Tweets

About Me

Ανεργία - ρεκόρ και κρίση στην αγορά


Ανεργία - ρεκόρ και κρίση στην αγορά: Έρχεται δύσκολος χειμώνας


Τον Μάιο οι άνεργοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 800.000, με το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται στο 16,6%, ενώ σε σχέση με τον περυσινό Μάιο αυξήθηκαν κατά 220.534.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης κάνει λόγο για επίπεδα ανεργίας αντίστοιχα των αρχών της δεκαετίας του '60, ενώ προ ημερών ο υπουργός
Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είχε σημάνει τον κώδωνα κινδύνου εκτιμώντας ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο χειρότερος για την ανεργία. Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα. Δείχνουν μεταξύ άλλων ότι :

-Δύο στις δέκα γυναίκες (20%) που αναζήτησαν εργασία τον Μάιο δεν βρήκαν, στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,1%.
- Η ανεργία χτυπάει κόκκινο στους νέους 15 - 24 ετών. Δύο στους πέντε είναι άνεργοι, εκτοξεύοντας το ποσοστό στο 40,1%.
- Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει το οξύτερο πρόβλημα ανεργίας μεταξύ των περιφερειών της χώρας με έναν στους 4 οικονομικά ενεργούς πολίτες (24,9%). Ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,2%, η Κεντρική Μακεδονία με 19,8%, τα Ιόνια Νησιά με 19,3% και η Δυτική Ελλάδα με 18,7%. Και στις 13 περιφέρειες της χώρας το ποσοστό ανεργίας ήταν διψήφιο.

Πρόταση για ένα νέο ισχυρό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, με επιδότηση της επιμόρφωσης των ανέργων από το ΕΣΠΑ, έχει υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ο εφιάλτης της ανεργίας προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οπως έγινε χθες γνωστό, ένας στους πέντε νέους και συνολικά 822.719 οικονομικά ενεργοί πολίτες συνωστίζονται στον μακρύ κατάλογο των ανέργων της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει τεθεί προς συζήτηση, θα επιδοτεί με κουπόνι την εξάμηνη επιμόρφωση ανέργων σε πιστοποιημένα κέντρα δικής τους επιλογής. Στη συνέχεια, οι εν λόγω άνεργοι θα εισάγονται σε βάση δεδομένων για πρόσληψη από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του αναπροσανατολισμού των πόρων του ΕΣΠΑ που θα γίνει το επόμενο διάστημα, με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης και την τόνωση της ανάπτυξης.

Βουτιά πωλήσεων έως 60% στα μαγαζιά μεγάλων πόλεων

Σε κατακόρυφη πτώση βρίσκονται οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων ένα δεκαπενθήμερο πριν από τη λήξη των θερινών εκπτώσεων. Οι ελπίδες για αύξηση των πωλήσεων και τόνωση της ρευστότητας στην αγορά δεν επαληθεύτηκαν και ήδη οι έμποροι βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 25% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας η πτώση φτάνει ακόμα και το 60%! Από την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία διενεργήθηκε από την αρχή των εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου, προκύπτει ότι 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος τους κινείται στα ίδια, εξίσου χαμηλά περσινά επίπεδα, ενώ υπάρχουν εμπορικοί σύλλογοι που αναφέρουν πτώση του τζίρου μέχρι και 60%. Από τα αναλυτικά στοιχεία των τοπικών εμπορικών συλλόγων της χώρας φαίνεται πως τη μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο σε σχέση με πέρυσι εμφανίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της Φλώρινας (φτάνει το 60%), ενώ ακολουθούν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Κοζάνη και η Χαλκίδα με πτώση έως 40%. Η Σύρος, η Καστοριά, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα δηλώνουν πτώση μέχρι 30%. Οι εμπορικοί σύλλογοι στον Βόλο, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Εδεσσα και στην Πτολεμαΐδα αναφέρουν πτώση 20%-25%, ενώ μικρότερα ποσοστά απώλειας τζίρου δηλώνουν οι εμπορικοί σύλλογοι σε Καβάλα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Λιτόχωρο, Πάτρα, Ρόδο και Κρήτη (10% - 15%).

Η πτώση ανά κλάδο. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις φετινές θερινές εκπτώσεις δείχνουν ότι στην ένδυση - υπόδηση η μείωση του τζίρου κυμαίνεται μεταξύ 22% και 25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά είδη και έπιπλα 20% - 23%, στα βιβλία - χαρτικά και δώρα 20% - 22%. Τα πολυκαταστήματα επίσης παρουσιάζουν σοβαρή μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 7% - 10%. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ίδιο διάστημα τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση 6% - 8%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού η αρνητική μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών κυμαίνεται από 17% έως 20%.

Δεν τους συγκίνησαν. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, «τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων από την πρώτη κιόλας ημέρα δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πολύ διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, παρά τις κατά τουλάχιστον 15% φθηνότερες φετινές εκπτωτικές τιμές». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών τη θερινή περίοδο περιορίστηκε στις περιπτώσεις άτοκων δόσεων και γενικά ήταν και πάλι μειωμένη, «λόγω της υπερχρέωσης των καρτών των καταναλωτών και των υψηλών επιτοκίων χρέωσης».
Ανεργία - ρεκόρ και κρίση στην αγορά Ανεργία - ρεκόρ και κρίση στην αγορά Reviewed by stoklari on 12.8.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή

Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.