Latest Tweets

About Me

Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι γεγονός!Όσο η τιμή της βενζίνης φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, τόσο οι κάτοικοι των πόλεων αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, με πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον. Οι δύο τροχοί και το πετάλι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ιδίως σε περιοχές χωρίς μεγάλες κλίσεις, όπου δεν χρειάζεται ο ποδηλάτης να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Σε άλλες πόλεις, με ανηφόρες και κατηφόρες, όπου το συμβατικό ποδήλατο απαιτεί κόπο, το ηλεκτρικό ποδήλατο φαίνεται να αναδεικνύεται στην καλύτερη δυνατή λύση. «Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το ίδιο με το συμβατικό, μόνο που έχει έναν ηλεκτρικό κινητήρα για να δίνει ώθηση στις ανηφόρες και τις δύσκολες διαδρομές.
Με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, μπορεί κανείς να διανύσει με το ηλεκτρικό ποδήλατο μέχρι 100 χιλιόμετρα μόνο με 25 λεπτά του ευρώ, δηλαδή με την τιμή που πληρώνουμε μία κιλοβατώρα ρεύματος στο σπίτι μας. Από την άλλη πλευρά, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια» (Intelligent Energy - Empower), πρόκειται να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με πλήρη αυτονομία, καθώς θα φορτίζει τη μπαταρία του από τον ήλιο», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηλεκτρικό αυτό ποδήλατο θα διαθέτει ένα σκέπαστρο, το οποίο αφενός θα προφυλάσσει τον ποδηλάτη από τον αέρα, τη βροχή και τον ήλιο, αφετέρου θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ, ώστε με την ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνει να τροφοδοτεί τη μπαταρία.
Αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας, που συνεργάζεται με αντίστοιχες ομάδες από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Εσθονία, θα είναι κυρίως η κατασκευή μιας εξελιγμένης μπαταρίας, μικρότερης σε όγκο, ελαφρύτερης σε βάρος και μεγαλύτερης σε χωρητικότητα προκειμένου να μπορεί να «εφοδιάσει» το ποδήλατο με περισσότερη ενέργεια.
«Η Κοζάνη είναι χτισμένη στις πλαγιές ενός βουνού, οπότε το συμβατικό ποδήλατο δεν διευκολύνει πολύ τους κατοίκους. Αντίθετα, ενδείκνυται το ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο στις ανηφόρες θα μπορεί να δίνει μια ελαφριά ώθηση, σαν σπρώξιμο, για να είναι ευκολότερη η διαδρομή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κικής. Τονίζει δε ότι οι υπάρχουσες μπαταρίες παρέχουν αυτονομία κίνησης μέχρι 100 χιλιόμετρα, ενώ στόχος της ομάδας του ΚΤΕ είναι να ανεβάσει την αυτονομία στα 150 χιλιόμετρα.
Σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο κόσμος της Κοζάνης το ηλεκτρικό ποδήλατο, το ΚΤΕ, σε συνεργασία με τον δήμο Κοζάνης παρουσιάζουν σήμερα, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που φορτίζεται από φωτοβολταϊκό σύστημα, με κινητήρα 250 βατ και αυτονομία από 35 έως 100 χιλιόμετρα.
"Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ήδη μεγάλο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, όσο το ποδήλατο γίνεται δημοφιλέστερο και οι μετακινήσεις ακριβαίνουν" σημειώνει ο καθηγητής.Δείτε επίσης:

πηγη
Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι γεγονός! Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι γεγονός! Reviewed by stoklari on 23.9.11 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή εξέλιξη αυτή για τα φωτοβολταικα, αλλά και για τους ποδηλάτες, οι οποίοι λογικά θα πρέπει να αυξηθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό(?)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή

Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.