Latest Tweets

About Me

Ραδιενεργή ουσία σε τσιγάρα εν γνώσει των καπνοβιομηχανιών



Την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης της ραδιενεργής ουσίας πολώνιο-210 από τον καπνό των τσιγάρων, επισημαίνει με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πολώνιο-210 είναι προϊόν διάσπασης του ραδονίου που απαντά φυσικά στην ατμόσφαιρα,
ενώ εμπεριέχεται και στα φωσφορικά λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι καπνοκαλλιεργητές και μέσω αυτών απορροφάται από τα φύλλα του καπνού.

Πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ τεκμηριώνει ότι οι καπνοβιομηχανίες παρόλο που γνώριζαν ότι ο καπνός είναι ραδιενεργός απέκρυπταν τα στοιχεία για τέσσερις δεκαετίες. Το πολώνιο εκτός από ραδιενεργό είναι και τοξικό και προσβάλλει κυρίως τα νεφρά και το συκώτι. Το πολώνιο-210 που βρίσκεται στα φύλλα του καπνού με το κάπνισμα εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, όπου συσσωρεύεται στους βρόγχους των καπνιστών, εκπέμποντας ακτινοβολία α, που μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλοιώσεις στα κύτταρα και δυνητικά καρκίνο.


«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κάπνισμα εκτιμάται ότι είναι η αιτία θανάτου περισσότερων από 650.000 ατόμων ετησίως, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εντός του 2011 από τη χρήση του καπνού», ανέφερε με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Αρσένης, συμπληρώνοντας ότι «συνεπώς είναι σαφής η ανάγκη για ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ».


«Οι καπνοβιομηχανίες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κοινοποιήσουν εάν τα προϊόντα τους περιέχουν το πολώνιο-210. Η απομάκρυνση του πολωνίου-210, μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα των καπνιστών, από τα προϊόντα καπνού πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε. 




Δείτε επίσης:




πηγη
Ραδιενεργή ουσία σε τσιγάρα εν γνώσει των καπνοβιομηχανιών Ραδιενεργή ουσία σε τσιγάρα εν γνώσει των καπνοβιομηχανιών Reviewed by stoklari on 5.10.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.