Latest Tweets

About Me

«Tο σώμα μου δεν είναι ντροπή»: Μια Αιγύπτια σπάει τα ταμπού



    Μια αιγύπτια ακτιβίστρια ποζάρει γυμνή στο μπλογκ της για να αποκαλύψει το σκοταδισμό, ωστόσο κάποιοι ανησυχούν πως οι συνέπειες θα είναι περισσότερο αρνητικές παρά θετικές. Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη με μικρά κόκκινα σημεία, ενώ η κοπέλα φοράει μόνο κάλτσες και μπαλαρίνες καθώς ποζάρει γυμνή μπροστά στην κάμερα, απλά, χωρίς να είναι προκλητική.
Προσπαθεί να είναι αόριστα καλλιτεχνική, όπως χιλιάδες άλλες φωτογραφίες που μπορεί να δει κανείς στο διαδίκτυο.

Η νεαρή γυναίκα που ποζάρει, η Άλια Μάγδα Εχμαντύ είναι αιγύπτια, μπλογκερ και φεμινίστρια. Έχει κυκλοφορήσει αυτό το πλάνο στο μπλογκ της στο τέλος Οκτωβρίου, με την ιδιότητά της ως ελεύθερη γυναίκα. Σ’αυτόν το χώρο που τον έχει ονομάσει «Ήρεμες εξομολογήσεις» καταγγέλλει το σκοταδισμό.

Παρουσιάζεται ως φοιτήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ, άθεη από την ηλικία των 16 ετών και «ατομίστρια» και δηλώνει ‘μαχητής’ «ενάντια σε μία κοινωνία βίας, ρατσισμού, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και υποκρισίας», όπως αναφέρει η Le Monde. Σ το μπλογκ δείχνει επίσης και άλλες ερωτικές εικόνες ακτιβιστών όπως εκείνη ενός άντρα που ποζάρει γυμνός, καθισμένος σε μια καρέκλα με μία κιθάρα στο χέρι.



Η Άλια Μάγδα Εχμαντύ χρησιμοποιεί στο Twitter ένα καινούριο προφίλ «#NudePhotoRevolutionary» και λαμβάνει πολλά μηνύματα υποστήριξης από αιγύπτιους και ξένους . Μιλώντας στο Twitter εναλλάξ στα αγγλικά και στα αραβικά εξηγεί ότι επικοινωνεί με το πραγματικό της όνομα και ότι τράβηξε τις φωτογραφίες η ίδια αυτή στο σπίτι των γονιών της τρείς μήνες πριν γνωρίσει τον πραγματικό της σύντροφο Καρίμ Αμέρ, ο οποίος έκανε τρία χρόνια φυλακή για «προσβολή στον πρόεδρο» και «βλασφημία» υπό την εξουσία του Μουμπάρακ.


Ερωτώμενος από την Liberation ο ακτιβιστής αυτός δήλωσε «Η Άλια κάνει αυτό που θέλει. Δεν είμαι εκεί για να την κρίνω. Χρησιμοποιεί την φωτογραφία για να περάσει το μήνυμα στους Σαλαφιστές και του Αιγύπτιους ‘το σώμα μου δεν είναι ντροπή’». Πολύ περήφανος για αυτήν συνειδητοποιεί ότι κάνει κάτι «που κανείς άλλος δεν τόλμησε να ξανακάνει ποτέ στον αραβικό κόσμο».

Σε μια πολύ θρησκευτική χώρα την παραμονή των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου αυτό το βήμα της προκαλεί και δημιουργεί απορίες. Προς το παρόν συνεχίζει να επικοινωνεί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα όπως αυτή την Πέμπτη που πόσταρε στο Twitter βίντεο για την προστασία των παιδιών.

Αλλά στη μπλογκόσφαιρα και στα αιγυπτιακά μέσα και πιο πέρα στον αραβικό κόσμο, πολλοί την κατηγορούν ότι δεν σέβεται τη Σαρία και την απειλούν.

Άλλες δύο αιγύπτιες γυναίκες μπλόγκερ συμφωνούν ότι πως οι μάχες του φεμινισμού θα αποτελέσουν το διακύβευμα στον αραβικό κόσμο τους επόμενους μήνες. Μιλώντας για τον ισλαμικό κόμμα στην ‘Ενάχντα’ στην Τυνησία η Σάρα Μπεν Χαμάντι δηλώνει πως «είναι αλήθεια ότι η νέα και ισχυρή τους παρουσία στην πολιτική σκηνή προκαλεί τις ανησυχίες των γυναικών σήμερα που φοβούνται να ζήσουν μια οπισθοδρόμηση σε μια εποχή που πίστευαν στην διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων». Η Αμίρα Γιαχιάουϊ πιστεύει ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις ενέργειες των γυναικών.

Στην Αίγυπτο ο Καρίμ Αμέρ διαπιστώνει ότι η φίλη του η Άλια θα συνεχίσει γιατί «αυτή δεν φοβάται για το τι μπορεί να συμβεί».



Δείτε επίσης:





πηγη
«Tο σώμα μου δεν είναι ντροπή»: Μια Αιγύπτια σπάει τα ταμπού «Tο σώμα μου δεν είναι ντροπή»: Μια Αιγύπτια σπάει τα ταμπού Reviewed by stoklari on 19.11.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.