Το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό μιας γυναίκας που μόλις γέννησε είναι πότε θα ξαναμείνει έγκυος. Είναι γεγονός ότι το θέμα της επόμενης εγκυμοσύνης και, επακόλουθα, το ζήτημα της ανάγκης αντισύλληψης, υποπίπτουν σε δεύτερη μοίρα, μόλις η γυναίκα έχει γεννήσει. Αυτό δεν είναι αξιοπερίεργο, αφού τα συναισθήματα χαράς είναι ιδιαίτερα έντονα, ενώ παράλληλα το νεογέννητο απαιτεί σχεδόν εικοσιτετράωρη φροντίδα.
Οι γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μείνουν έγκυες στο 1ο εξάμηνο μετά τη γέννα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όσες χρησιμοποιούν μπουκάλι, για να ταΐζουν το μικρό τους. Στις γυναίκες αυτές, επικρατούσε η αντίληψη ότι μπορεί να αρχίσουν να έχουν ωορρηξία ύστερα από τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τη γέννα.
Παρ' όλα αυτά, μια πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας ανέδειξε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που δεν θηλάζει, οι οποίες κάνουν την πρώτη ωορρηξία περίπου 25 ημέρες μετά τη γέννα!
Αυτή η διαπίστωση έχει σημαντικές προεκτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί διαχειρίζονται το θέμα της αντισύλληψης μετά τον τοκετό. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι περίπου 50% των ζευγαριών θα ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές μέσα στον 1ο μήνα από τη γέννα, είναι προφανές ότι ορισμένες γυναίκες «κινδυνεύουν» να ξαναμείνουν έγκυες άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι αργά, όταν ο γυναικολόγος θα δει τη γυναίκα μετά το πέρας του 40ημέρου και θα τη συμβουλέψει για θέματα αντισύλληψης. Ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα είναι ότι οι δύο δημοφιλέστερες μέθοδοι αντισύλληψης – το αντισυλληπτικό χάπι και το σπιράλ – δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πριν περάσουν 6 εβδομάδες.
Το μεν αντισυλληπτικό χάπι, αν χορηγηθεί πιο νωρίς, μπορεί να προδιαθέσει σε θρομβώσεις καθώς και να ελαττώσει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Το σπιράλ, από την άλλη, δεν μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα, αν η μήτρα δεν έχει επανέλθει στο βασικό της μέγεθος, κάτι που ολοκληρώνεται περίπου στις 6 εβδομάδες.
Το αντισυλληπτικό χάπι χαμηλής δόσης (progesterone-only-pill ή mini-pill) είναι μια ιδανική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή, λόγω της χαμηλής δόσης ορμόνης, μπορεί να χορηγηθεί άμεσα μετά τον τοκετό και σε συνδυασμό με τον θηλασμό, τον οποίο δεν επηρεάζει. Δυστυχώς, το mini-pill δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, παρά μόνο μέσω λίγων φαρμακείων, που το εισάγουν κατόπιν συνεννόησης με ορισμένους γιατρούς. Δεν γνωρίζουμε γιατί το mini-pill δεν ευδοκίμησε ακόμη στην ελληνική αγορά. Ο πιθανότερος λόγος, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι γυναικολόγοι δεν το γνωρίζουν και συνεπώς δεν το συνιστούν. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι ότι δεν προδιαθέτει σε θρομβώσεις ή καρκίνο του μαστού, όπως τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά.
πηγή: madata.gr
Αντισύλληψη μετά τη γέννα
Reviewed by stoklari
on
22.3.11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: