Στιλ και design δε λείπουν ποτέ από τα sport μοντέλα της
Η σχεδίαση και η παραγωγή των sport οχημάτων της Mazda ξεκίνησε ταυτόχρονα με την εξέλιξη του μοναδικού περιστροφικού κινητήρα. Καινοτομία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η επιμονή στο minimal, σε συνδυασμό με το στυλάτο και παθιασμένο design που αποτελούν βασική αρχή για την Mazda και είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα της. Αυτά τα στοιχεία είναι περισσότερο εμφανή στην σχεδίαση των sport μοντέλων Mazda.Cosmo Sport 110S (1967)
To Cosmo Sport 110S – που συχνά θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί από την Mazda- ήταν το πρώτο sport όχημα της Mazda καθώς και το πρώτο που υιοθέτησε την τεχνολογία του περιστροφικού κινητήρα. Παρουσιάστηκε το 1967, εμπνευσμένο από το πρότυπο που παρουσιάστηκε το 1964, και οδήγησε σε σχεδιαστικές καινοτομίες των sport οχημάτων της Mazda αλλά και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Η επίδρασή του ήταν τόσο δραστική που σύντομα άρχισε να απειλεί τους κατασκευαστές sport οχημάτων στην Β. Αμερική, οι οποίοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανταπαντήσουν στο περιστροφικό κινητήρα με δύο ρότορες. Έναν κινητήρα, για τον οποίο πολλοί ισχυρίζονταν ότι η μαζική παραγωγή θα ήταν αδύνατη μέχρι που αυτό πραγματοποιήθηκε από την Mazda.
RX-7 (1978)
Ήταν η παρουσίαση της πρώτης γενίας του RX-7 η οποία είχε την πιο άμεση επίδραση στην κατηγορία των sport οχημάτων, ειδικότερα στην Β. Αμερική. Το 105 PS coupι της Mazda, με κινητήρα με δύο ρότορες, ήταν τόσο επιτυχημένο που κατάφερε να γίνει «μόδα» στις Η.Π.Α. εν μία νυκτί. Ο λόγος; Για πρώτη φορά το αγοραστικό κοινό, μπορούσε να αγοράσει αυτοκίνητα υψηλής ποιότητας, σε προσιτή τιμή και με εξαιρετική απόδοση. Αυτά όλα οφείλονταν στον περιστροφικό κινητήρα της Mazda, που ήταν μικρότερος και ελαφρύτερος από οποιονδήποτε συμβατικό τετρακύλινδρο κινητήρα καθώς και τόσο δυνατός όσο και κάποιος εξακύλινδρος. Ο κινητήρας ήταν τόσο συμπαγής που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μπροστινή ή μεσαία θέση εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές για να δώσουν στο RX-7 ένα όμορφο αεροδυναμικό σχήμα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την σχεδόν απόλυτη 50: 50 κατανομή βάρους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα elegant, άνετο, πρακτικό και προσιτό 2+2 Sport μοντέλο με εξαιρετική απόδοση και σταθερότητα που έσπασε το κατεστημένο.
MX-5 1ης γενιά (1989)
Παραδόξως η σχεδίαση του MX-5 ξεκίνησε από το σκίτσο του Αμερικανού αρθρογράφου Bob Hall, ο οποίος σχεδίασε ένα διθέσιο roadster σε ένα μαυροπίνακα του επικεφαλής εξέλιξης Kenichi Yamamoto στην Hiroshima το 1979. Ο Hall διευκρίνησε ότι υπήρχε χώρος στην αγορά για ένα μικρό, φτηνό και διασκεδαστικό διθέσιο sport μοντέλο ακολουθώντας το πνεύμα των κλασσικών βρετανικών sport οχημάτων του παρελθόντος.
Σήμερα, έχουν παραχθεί περισσότερα από 900.000 μονάδες του μικρού διθέσιου roadster, τα οποία ανανέωσαν την κατηγορία των προσιτών και ελαφριών οχημάτων και στιγμάτισαν την αυτοκινητοβομηχανία.
Η ομάδα έμεινε πιστή στην αρχή «Jinbai Ittai» δηλ. την «ενότητα μεταξύ αλόγου και αναβάτη» όπως ορίζεται από την ιαπωνική κουλτούρα. Το ΜΧ-5 κατασκευάστηκε έτσι ώστε ο οδηγός να νιώσει την χαρά της οδήγησης ερχόμενος σε πλήρη αρμονία με τα μηχανικά μέρη του ΜΧ-5. Το μικρό ΜΧ-5 είχε το ίδιο επιμηκυμένο καπό και διθέσιο πίσω μέρος με το αδερφάκι του RX-7 αλλά ήταν λιγότερο τετραγωνισμένο εξαιτίας των στρογγυλεμένων του άκρων. Το σήμα κατατεθέν του μοντέλου ήταν τα πίσω φανάρια και θεωρούνταν τόσο όμορφα απλά που αποτέλεσαν έκθεμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη.
ΜX-5 2ης γενιάς (1998)
Η επιδίωξη του Programme Manager της 2ης γενιάς του MX-5 Takao Kijima's ήταν να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που είχε εξαιρετική δυναμική και ήταν καλύτερα εξοπλισμένο προσθέτοντας στο συνολικό βάρος μόνο 40 κιλά.
Αν και το αμάξωμα θα ήταν μεγαλύτερο σε όλες τις διαστάσεις, ο στόχος της Mazda ήταν να αποφύγει την προφανή αύξηση της μάζας του. Έχοντας αυτό στο μυαλό του ο Koichi Hayashi και η σχεδιαστική του ομάδα σχεδίασαν ένα γερό αυτοκίνητο, με κυματοειδείς γραμμές και rock διάθεση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα roadster με στρογγυλεμένα άκρα, αλλά με πλαϊνά που υπογράμμιζαν ένα πιο άγριο look εξαιτίας των δύο χαρακτηριστικών γραμμών. Στο μπροστινό τμήμα, τα αναδυόμενα φανάρια αντικαταστήθηκαν από αμυγδαλωτά.
RX-8 (2003)
Το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο τετράθυρο και τετραθέσιο sport αυτοκίνητο ήταν το RX-8 το οποίο αντιπροσώπευε την διορατικότητα και την καινοτομία της Mazda. Η εξέλιξη του επιβεβαίωσε ξανά την αξία της περιστρεφόμενης τεχνολογίας της Mazda. Το design του εισήγαγε μια εντελώς νέα στυλιστική φιλοσοφία: τετραθέσιο, αθλητικό sport coupι αμάξωμα, χωρίς κεντρικές κολώνες εξασφαλίζοντας την εύκολη πρόσβαση των επιβατών στις πίσω θέσεις. Ξεπερνώντας δύσκολες μηχανικές προκλήσεις, οι σχεδιαστές του RX-8 κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα όμορφο, ελαφρύ, πρακτικό, ισχυρό και διασκεδαστικό sport coupι μοντέλο με απόλυτη 50: 50 κατανομή βάρους.
Ο σχεδιαστής του RX-8 Ikuo Maeda, τωρινός επικεφαλής σχεδίασης, βασίστηκε στο moto “αθλητική ένταση”. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του design είναι τα στρογγυλεμένα φτερά και οι δυναμικές γραμμές.
MX-5 3ης γενιάς (2005)
Θα ήταν περιττό να αναφερθεί ότι το ΜΧ-5 1ης και 2ης γενιάς ήταν δυνατοί προκάτοχοι. Η 3η γενιά του ΜΧ-5 ήταν μία εντελώς καινούργια και επανασχεδιασμένη έκδοση. Αρχικά παρουσιάστηκε ως το «Ibuki» concept car στο Tokyo Motor Show του 2003, όπου οι σχεδιαστές της Mazda αποφάσισαν να μην προσθέσουν τίποτα κοινό με το πρότυπο μοντέλο (εκτός των στυλάτων στρογγυλεμένων φλας).
Αγνό και απλό, το sport look που είναι συνυφασμένο με το ΜΧ-5 βελτιώνεται αδιάκοπα τα τελευταία 20 χρόνια μένοντας πιστό στις βασικές αρχές και στον αρχικό του χαρακτήρα. Η αρχή της εμπνευσμένης οδήγησης επηρέασε και τα μηχανικά μέρη με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορέσει να βιώσει την εμπειρία της πρωταρχικής χαράς της οδήγησης αποκτώντας μια πλήρη αρμονία με το αυτοκίνητο που συνδυάζει περιορισμένο βάρος και καινοτομίες. Και αυτό θα αποτελέσει χαρακτηριστικό οποιουδήποτε μελλοντικού μοντέλου της Mazda.
Πηγή: auto24.gr
αλλαγές στο σχεδιασμό της Mazda
Reviewed by stoklari
on
19.3.11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: