Latest Tweets

About Me

Η «σύγκρουση» δύο γαλαξιών




ΔΕΙΤΕ: Εντυπωσιακή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Όταν τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1990, οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία τις πρώτες εικόνες από τους μακρινούς μας γαλαξίες. Και δεν διαψεύστηκαν…

Το τηλεσκόπιο «έστειλε» πίσω χιλιάδες εικόνες από τόσο από τη Γη, όσο και από μακρινούς γαλαξίες που βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Η τελευταία εικόνα, που μάλιστα εστάλη την ημέρα των21ων «γενεθλίων» του Hubble, δείχνει ένα ζεύγος αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, που έχουν ονομαστεί Arp 273, οι οποίο βρίσκονται στον αστερισμό της Ανδρομέδας, περίπου 300 εκατ. έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας.

Ο μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας, ο UGC 1810, έχει ένα δίσκο που το σχήμα του μοιάζει με ένα τριαντάφυλλο, λόγω της έλξης της βαρυτικής παλίρροιας του γαλαξία από κάτω του, γνωστού ως UGC 1813.

Ένας «διάδρομος» από μπλε πετράδια είναι το συνδυασμένο φως από ομάδες έντονα φωτεινών και καυτών νεαρών μπλε αστεριών. Ο μικρότερος, σχεδόν στις παρυφές της συντροφιάς παρουσιάζει ευκρινή σημάδια έντονου σχηματισμού αστεριών στον πυρήνα του, που ίσως τα έχει προκαλέσει η συνάντηση με τον άλλον γαλαξία. Μια σειρά ασυνήθιστων σπειροειδών σχεδίων στον μεγάλο γαλαξία μαρτυρά την αλληλεπίδραση.

Η «σύγκρουση» δύο γαλαξιών Η «σύγκρουση» δύο γαλαξιών Reviewed by stoklari on 22.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.