Latest Tweets

About Me

Ένα μήλο την ημέρα…


Image Γνωστή  από την αρχαιότητα, η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», είναι γνώριμη σχεδόν σε όλους τους λαούς και δείχνει τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του μοναδικού αυτού φρούτου στην υγεία. Σύγχρονες έρευνες έρχονται, μάλιστα, να επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αυτή ρήση και να αποδώσουν στο μήλο εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες,
μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ.



Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη έρευνα του επιστήμονα Zhen-Yu Chen, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα απέδειξε ότι η κατανάλωση μήλων επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων κατά 10%.
 
Βάσει της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» υπάρχουν επιβλαβείς ουσίες που παράγονται στο σώμα και ονομάζονται  ελεύθερες ρίζες. Οι ουσίες αυτές προκαλούν ανεπιθύμητες αλλαγές, οι οποίες,  πιστεύεται, ότι συμμετέχουν στη διαδικασία γήρανσης και ευθύνονται για σωρεία ασθενειών.
 
Ωστόσο, ουσίες που είναι γνωστές ως αντιοξειδωτικά δύνανται να καταπολεμήσουν την εν λόγω βλάβη. Φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν έντονα χρώματα, όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα βατόμουρα, και τα μήλα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών.
 
Προηγούμενες μελέτες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ένα μήλο θα μπορούσε να επεκτείνει τον μέσο όρο ζωής. Στην παρούσα έκθεση, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μήλα όχι μόνο παρέτειναν τον μέσο όρο ζωής, αλλά  βοήθησαν τα πειραματόζωα να διατηρήσουν την ικανότητά τους να περπατούν, να σκαρφαλώνουν και να κινούνται.
 
Ο Chen και οι συνεργάτες του σημείωσαν χαρακτηριστικά  ότι τα πορίσματά τους επιβεβαιώνουν όλες τις παλιότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης η οποία κατέδειξε πως οι γυναίκες που έτρωγαν συχνά τα μήλα είχαν 13-22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές νόσους.



πηγη: mednutrition.gr
Ένα μήλο την ημέρα… Ένα μήλο την ημέρα… Reviewed by stoklari on 2.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.