Latest Tweets

About Me

Τοκετός στο νερό

Τοκετός στο νερό

Αν είστε έγκυος και σάς ενδιαφέρει να γεννήσετε με φυσικό τρόπο, τότε ο τοκετός στο νερό ίσως είναι η ιδανική επιλογή για εσάς!

Ο τοκετός στο νερό, αν και αποτελεί αρχαία πρακτική, ενσωματώθηκε σχετικά πρόσφατα στη μοντέρνα μαιευτική. Στη δεκαετία του ’80, η πρακτική ξεκίνησε στη Γαλλία και τη Ρωσία και γρήγορα διαδόθηκε στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου.
Στις μέρες μας, πολλά δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια στην Ευρώπη διαθέτουν πισίνα για τοκετό στο νερό, ενώ, στις χώρες που ο τοκετός στο σπίτι είναι δημοφιλής, πολλές γυναίκες έχουν γεννήσει μέσα σε μικρή, αυτοσχέδια πισίνα ή τη μπανιέρα του σπιτιού τους. Στην Ελλάδα, ο τοκετός στο νερό έχει πρόσφατα μόνο αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής, καθώς αρκετά μαιευτήρια έχουν πια την υλικοτεχνική υποδομή για να τον υποστηρίξουν.

Για να είστε υποψήφια να γεννήσετε στο νερό, είναι βασικό η εγκυμοσύνη σας να έχει εξελιχθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα. Βέβαια, αυτή η βασική προϋπόθεση δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να έχετε γιατρό ή μαία που έχουν εμπειρία στον τοκετό στο νερό, ώστε να σάς αναλάβουν να γεννήσετε χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο. Επίσης, είναι σημαντικό ο τοκετός να έχει ξεκινήσει από μόνος του, ώστε να μην έχετε λάβει φάρμακα.

Για να μπείτε στο νερό, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει για τα καλά ο τοκετός, δηλαδή να έχετε ικανοποιητικές, τακτικές ωδίνες. Αυτό ισχύει επειδή το νερό μπορεί να ελαττώσει τη δύναμη των πρώτων ωδινών αν αυτές δεν είναι ήδη καλά οργανωμένες. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η μαία ή ο γιατρός θα παρακολουθούν τακτικά τους παλμούς του μωρού σας χρησιμοποιώντας ειδική συσκευή που λειτουργεί και μέσα στο νερό. Επίσης, η θερμοκρασία του νερού ελέγχεται τακτικά ώστε να παραμένει στους 37 βαθμούς Κελσίου. Δε χρειάζεστε φάρμακα ή ορούς, και μπορείτε να πίνετε ή ακόμη και να τρώτε! Αν σε κάποια φάση του τοκετού υπάρχει κάποια ανησυχία για τους παλμούς του μωρού ή απαιτηθούν φάρμακα, θα χρειαστεί να εγκαταλείψετε την πισίνα και να συνεχίσετε με το συνήθη τρόπο.

Όταν φτάσει η ώρα της εξώθησης, έχετε δύο επιλογές: να συνεχίσετε με σκοπό να γεννήσετε το μωρό σας μέσα στο νερό ή να βγείτε από το νερό και να γεννήσετε στο κρεβάτι. Αυτό εξαρτάται από την πορεία του τοκετού σας, τις προτιμήσεις σας, καθώς και τις προτιμήσεις του γιατρού σας.

Ο τοκετός στο νερό έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον συνήθη τοκετό. Εξασφαλίζει ανακούφιση από τον πόνο των ωδινών, χωρίς χρήση φαρμάκων ή επισκληριδίου αναλγησίας. Επιπλέον, η ανάδυση στο νερό μπορεί να σάς χαλαρώσει ώστε να βιώσετε μια πολύ καλύτερη εμπειρία τοκετού. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν έχετε, ούτως ή άλλως, καλή σχέση με το υδάτινο περιβάλλον. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον του νερού είναι ευεργετικό και για τα μωρά που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται μέσα σε αυτό για τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης. Η μετάβαση του μωρού από το εσωτερικό της μήτρας σε υδάτινο περιβάλλον μπορεί να ελαττώνει το φυσιολογικό «σοκ» του μωρού την ώρα που αυτό γεννιέται.

Ο τοκετός στο νερό δεν είναι επικίνδυνη πρακτική, εφόσον επιτηρείται από επαγγελματίες που γνωρίζουν αυτήν τη μέθοδο. Δεν προκαλεί μόλυνση σε εσάς ή το μωρό σας. Ούτε υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής του μωρού, εφόσον τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες. Εξάλλου, αν ο γιατρός ή η μαία εντοπίσουν κάποια δυσκολία στην πορεία του τοκετού σας, θα σας ζητήσουν να μεταβείτε εκτός νερού για να ολοκληρώσετε τη γέννα.

Επειδή στη χώρα μας, τόσο η εγκυμοσύνη όσο και ο τοκετός περιλαμβάνουν συνήθως πολλές εξετάσεις και ιατρικές παρεμβάσεις, η εύρεση κάποιου επαγγελματία υγείας που να ενστερνίζεται τις πιο φυσικές επιλογές στη γέννα δεν είναι πάντα εύκολη. Από την άλλη μεριά, η επιλογή του τοκετού στο νερό είναι πια διαθέσιμη στα περισσότερα μαιευτήρια σε πολύ προσιτές τιμές. Λαμβάνοντας υπόψη την φυσιολογική και ολοκληρωμένη εμπειρία τοκετού που προσφέρει το νερό, αξίζει να αναρωτηθείτε αν επιθυμείτε να γεννήσετε κι εσείς με αυτήν τη μέθοδο.

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
Zougla.gr

Τοκετός στο νερό Τοκετός στο νερό Reviewed by stoklari on 27.4.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.