Τα πάνω – κάτω έρχονται στον εργασιακό τομέα στην Ελλάδα με την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο και μεγαλύτερη εφαρμογή του μέτρου για επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης η πίεση για δημιουργία αναλυτικού «οδικού χάρτη» απολύσεων στο Δημόσιο ήταν μεγάλη, ενώ αναζητούνται τρόποι εξοικονόμησης 1 δις ευρώ από το μισθολόγιο.
Πλέον, εκτός από την κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, μπαίνει «φρένο» και στην ωρίμανση και καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μετά από αξιολόγηση.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εφαρμοστεί στις αρχές Ιουλίου το «τσεκουράτο» νέο μισθολόγιο, το οποίο θα «εξαφανίσει» και τα ειδικά μισθολόγια γιατρών και δικαστικών, ενώ θα ενσωματώσει τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στους 12 μισθούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος”, η επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει καταλήξει σε δύο βασικά σενάρια για τις υπό διαμόρφωση αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ενσωμάτωση ή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.
Παρά ταύτα, περίπου το 20% των υπαλλήλων, τόσο του στενού δημόσιου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ (στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο μισθολόγιο να ισχύσει και εκεί), που σήμερα θεωρούνται τα «ρετιρέ του Δημοσίου», θα υποστούν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.
Τα δύο σενάρια τα οποία έχει εκπονήσει η επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο μισθολόγιο είναι τα εξής:
Το πρώτο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων. Το σενάριο αυτό που στηρίζει, εκτός των άλλων και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, όπως προκύπτει τουλάχιστον από σχετικές δηλώσεις του, θεωρείται και το πιο ήπιο.
Το δεύτερο σενάριο που στηρίζεται κυρίως από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με παράλληλη ωστόσο οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Η θύελλα όμως, που θα προκαλέσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως αναφέρει «Το Βήμα», θα προκληθεί κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει πράξη δύο αρχές στις αμοιβές των υπαλλήλων:
Η πρώτη αρχή, περί της ανάγκης εφαρμογής της οποίας συμφωνούν όλοι, είναι ότι οι «υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν».
Η αρχή αυτή εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει μόνον τους υπαλλήλους με τα υψηλά επιδόματα, όπως είναι εκείνους του υπουργείου Οικονομικών ή των ΔΕΚΟ που θα υποστούν σημαντική περικοπή στις αποδοχές τους, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες μισθολογικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα. Κι αυτό γιατί με το ισχύον μισθολογικό χάος υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι, παρότι έχουν τα ίδια προσόντα, αμείβονται διαφορετικά ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου.
Η δεύτερη αρχή είναι ότι το επίδομα θέσης δεν θα χορηγείται σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και μετά από αξιολόγησή τους. Η ρύθμιση αυτή, παρότι όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα - δεν θα εφαρμοστεί αμέσως αλλά μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής -, θα επιφέρει σοβαρές ανακατατάξεις στο μισθολογικό μωσαϊκό του Δημοσίου.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως σοβαρό κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία μπορεί να καταστεί πράξη ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του νέου αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος προαγωγών των στελεχών του Δημοσίου.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/107123.html
Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και ο αγώνας δρόμου
Reviewed by stoklari
on
20.5.11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: