Latest Tweets

About Me

Google-Facebook προς G8: Μην «πνίξετε» το ΔιαδίκτυοΟ ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο επικεφαλής της Google Έρικ Σμιτ, επικεφαλής δύο διαδικτυακών κολοσσών, έστειλαν «μήνυμα» στις κυβερνήσεις του πλανήτη να μην μπουν στον πειρασμό να επιβάλουν υπερβολικές ρυθμίσεις στο Διαδίκτυο, γιατί θα το «πνίξουν».


Οι δηλώσεις των δύο ανδρών, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης e-G8, που έγινε στο Παρίσι με τις «ευλογίες» του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το BBC, απηχούν γενικότερα τις απόψεις μιας μεγάλης μερίδας της παγκόσμιας βιομηχανίας υπολογιστών και διαδικτύου αναφορικά με την αυξανόμενη τάση των κρατών να παρεμβαίνουν και να επιβάλουν όλο και περισσότερες ρυθμίσεις στο Ίντερνετ.

Ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιλέγουν ποιες πλευρές του Παγκόσμιου Ιστού θα ελέγχουν και ποιες όχι. Από τη μια, τόνισε, το διαδίκτυο και ειδικότερα τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη «Αραβική άνοιξη», από την άλλη όμως κατηγορούνται ότι διευκολύνουν υπερβολικά την διάχυση και τη συλλογή πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων. «Είναι όμως δύσκολο να έχεις το ένα, χωρίς το άλλο. Δεν μπορείς να απομονώσεις μερικά πράγματα που σου αρέσουν στο Διαδίκτυο και να θέσεις υπό έλεγχο άλλα που δεν σου αρέσουν», υποστήριξε ο επικεφαλής του Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιτ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι «η τεχνολογία θα κινείται πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό μην νομοθετείτε πριν καταλάβετε τις συνέπειες».

Στο επίκεντρο της συνόδου e-G8, μεταξύ άλλων, βρέθηκε το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο για μια ακόμη φορά έφερε απέναντι τους υπέρμαχους της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών, ιδεών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων στο Διαδίκτυο και όσους (κυρίως εταιρίες δισκογραφικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, εκδοτικές, λογισμικού κ.α.) θέλουν να επιβάλλουν φραγμούς και να διεκδικήσουν τα ανάλογα οικονομικά δικαιώματα.

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, ο καθηγητής Λόρενς Λέσιγκ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κάλεσε τις σύγχρονες δημοκρατικές κυβερνήσεις να διαφυλάξουν το «δημόσιο αγαθό» του Διαδικτύου και, παράλληλα, να μην «φορτώσουν» το Ίντερνετ με πολλές ρυθμίσεις.

Από την άλλη όμως, υπήρχε ο αντίλογος ότι αν οι κυβερνήσεις δώσουν υπερβολική σημασία στο να μην «πνίξουν» την καινοτομία και ελευθερία στο διαδίκτυο, στο τέλος θα κάνουν πολλές επιχειρήσεις (μουσικές, κινηματογραφικές κλπ.) να υποστούν μεγάλες απώλειες εσόδων. Ο ελληνικής καταγωγής Τζέημς Γιαννόπουλος της Fox Filmed Entertainment δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να διστάσουν να εφαρμόσουν την κατάλληλη νομοθεσία.
 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 http://24newslines.blogspot.com/2011/05/google-facebook-g8.html#ixzz1NS8kzjiW
Google-Facebook προς G8: Μην «πνίξετε» το Διαδίκτυο Google-Facebook προς G8: Μην «πνίξετε» το Διαδίκτυο Reviewed by stoklari on 26.5.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή

Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.