Latest Tweets

About Me

Η τηλεθέαση μπορεί και να σκοτώσει


Η τηλεθέαση μπορεί και να σκοτώσει


Oσο περισσότερες ώρες μένει κανείς μπροστά στην τηλεόραση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκδηλώσει σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ή ακόμα και να πεθάνει. Μάλιστα, δύο ώρες την ημέρα είναι αρκετές ώστε να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.


«Το μήνυμα είναι απλό: το να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση είναι ένα σημαντικό μέτρο κατά του καθιστικού τρόπου ζωής και ελαττώνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας», δηλώνει ο Φρανκ Χου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που ηγήθηκε της έρευνας.

Για τη νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην «Journal of American Medical Association, ο Χου και η ομάδα του επανεξέτασαν οκτώ παλιότερες μελέτες που αφορούσαν τη σχέση ανάμεσα στον χρόνο τηλεθέασης και τις ασθένειες. Το δείγμα ήταν συνολικά πάνω από 200.000 άνθρωποι, που παρακολουθούνταν από επτά έως δέκα χρόνια.

Ο Χου και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι για κάθε δύο ώρες καθημερινής τηλεθέασης ο κίνδυνος για διαβήτη αυξανόταν κατά 20%, ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια κατά 15% και ο κίνδυνος θανάτου κατά 13%. «Ο συνδυασμός καθιστικού τρόπου ζωής, κακής διατροφής και παχυσαρκίας δημιουργεί το πιο εύφορο έδαφος για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας» εξηγεί.

Πάντως, επισημαίνεται ότι η έρευνα αυτή δεν σημαίνει ότι μόνο η παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ή σοβαρών παθήσεων. Ωστόσο, ο Χου σημειώνει πως οι άνθρωποι που βλέπουν πολλή τηλεόραση είναι πιο πιθανό να τρώνε junk food και να «αντιπαθούν» την άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι βάσει των συμπερασμάτων της νέας έρευνας, σε ομάδα 100.000 ανθρώπων, αν μειωθεί κατά δύο ώρες ο χρόνος που βλέπουν τηλεόραση καθημερινά, μπορούν να αποτραπούν εκατόν εβδομήντα έξι νέα περιστατικά διαβήτη, τριάντα οχτώ κρούσματα θανατηφόρας καρδιοπάθειας και εκατόν τέσσερις πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο!

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης με τις κακές συνέπειες για την υγεία. Πολλές άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τη διάρκεια της τηλεθέασης με την παχυσαρκία, καθώς και με αυξημένη πίεση σε παχύσαρκα παιδιά.
Espressonews.gr
Η τηλεθέαση μπορεί και να σκοτώσει Η τηλεθέαση μπορεί και να σκοτώσει Reviewed by stoklari on 16.6.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.