Latest Tweets

About Me

Τι εστί βερίκοκο;Μεγάλωσα σε μια γειτονιά όπου τα πάντα μπορούσαν να γίνουν παιχνίδι, κυρίως μόλις έκλειναν τα σχολεία : καπάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κουτιά από τσιγάρα, γκαζές , ρόδες από παιδικά καρότσια, ακόμη και κουκούτσια.
Με τα πρώτα βερίκοκα φτιάχναμε τις πολύ χρήσιμες για διάφορες αταξίες σφυρίχτρες. Τρίβοντας επίμονα το κουκούτσι τους κρατώντας το στο πλάι και πηγαίνοντας το πέρα δώθε και πιέζοντας το σε κάποιον τραχύ τοίχο γινόταν τελικά ένα μικρό άνοιγμα.
Με κάποιο αιχμηρό σίδηρο θρυμματίζαμε τον μαλακό σπόρο και το άδειο πλέον περίβλημα ήταν μια καλή και αυθεντική σφυρίχτρα που χωρούσε εύκολα στην τσέπη.
Από τότε ξέραμε ότι το εσωτερικό έχει γεύση περίπου σαν αμύγδαλο αλλά ευτυχώς δεν καθόμασταν να τα σπάσουμε και να τα φάμε σε ποσότητες όπως τα αμύγδαλα. Μας συγκρατούσε ίσως και η ελαφριά πικρή γεύση τους. Διότι τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα περιέχουν μια ουσία, την αμυγδαλίνη, που μπορεί να διασπάσει το κυάνιο, τη γλυκόζη και τη βενζαλδεΰδη με την βοήθεια κάποιου ενζύμου.
Λέγεται πως 17-20 σπόροι βερίκοκου είναι αρκετοί για να σε στείλουν για τα καλά. Για τα παιδιά αρκούν και λιγότεροι από δέκα.Το χειρότερο είναι πως κάποιοι τα πωλούν σαν αντικαρκινικά φάρμακα. Διότι από την δεκαετία του ’50 γίνονταν δοκιμές για υποψία που υπήρχε από το 1830 : ότι μόνο τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται από την αμυγδαλίνη. Πολύ αργότερα βγήκε η θεωρία για την δυνατότητα   της να εισέρχεται στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων και να δηλητηριάζει μόνο αυτά με το υδροκυάνιο ενώ στα υγιή δίνει μόνο τη χρήσιμη γλυκόζη.
Άλλες μεγάλες κλινικές όπως η Mayo Clinic και πολλοί γιατροί είναι ακόμα σκεπτικοί γι’ αυτό και θεωρούν ότι οι ασθενείς πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Κανείς πάντως δεν πρέπει να αγοράζει και να καταβροχθίζει το εσωτερικό των κουκουτσιών. Ας μείνει λίγο πιο έξω, στο καταπληκτικό φρούτο που είναι το βερίκοκο. Καταπληκτικό όχι μόνο για το άρωμα του αλλά και για τα χρήσιμα συστατικά του.
Στην Κίνα που είναι η πατρίδα της βερικοκιάς, οι νιόπαντρες κοπέλες έτρωγαν όσο μπορούσαν περισσότερα βερίκοκα αφού πιστευόταν ότι αυτό βοηθούσε στην απόκτηση απογόνων. Και δεν έκαναν άσχημα.
Το βερίκοκο είναι ένα από τα φρούτα που είναι πλούσιο σε β- καροτένιο, μια ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο, βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης περιέχει και το πολύ χρήσιμο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Να ξέρουμε, κάπως απλουστευμένα βέβαια πως κάθε φορά που το φώς περνάει μέσα από τα μάτια μας δημιουργεί και ελεύθερες ρίζες και αυτές προσβάλλουν τους ιστούς στο φακό των ματιών αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.
Λίγο προτού αρχίσουν να μαλακώνουν τα βερίκοκα είναι η καλύτερη στιγμή να καταναλωθούν γιατί τότε περιέχουν το μέγιστο των ωφέλιμων συστατικών. Πάντως και τα αποξηραμένα διατηρούν κάποια από τα καλά συστατικά τους και η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί αν το αξιοποιούσε στο έπακρο.
Μπορεί να φανούν ανεφάρμοστα τα παρακάτω αλλά αν εφαρμοστούν υπολογίστε πόσος κόσμος πόση ωφέλεια θα είχε. Επειδή με την βοήθεια της βιταμίνης C  το β- καροτένιο γίνεται μέσα στο σώμα βιταμίνη Α, πορτοκάλια και αποξηραμένα βερίκοκα θα ήταν ότι πρέπει για τα σχολεία το πρωί. Επίσης το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά και το κάπνισμα ελαττώνουν το β- καροτένιο. Ένας ευσυνείδητος μαγαζάτορας λοιπόν θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη τοποθετώντας δίπλα στο τασάκι για τα αποτσίγαρα και ένα πιατάκι για τα αποξηραμένα βερίκοκα


Τι εστί βερίκοκο; Τι εστί βερίκοκο; Reviewed by stoklari on 30.7.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή

Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.