Latest Tweets

About Me

Ποια γλώσσα χρησιμοποιούν οι Έλληνες για το διαδίκτυο;




Έρευνα για λογαριασμό του Ευρωβαρομέτρου

Για την περιήγησης μας στο διαδίκτυο, οι Έλληνες, χρησιμοποιούμε σε ποσοστό μάλιστα 90%, μία ξένη γλώσσα, εκτός της μητρικής μας, ως επί των πλείστων τα αγγλικά, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Ευρωβαρομέτρου από τον Οργανισμό Γκάλοπ. Ένα από τα
μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, με τη Μάλτα, τη Κύπρο, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο να προπορεύονται οριακά. Το 10% των Ελλήνων χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα ελληνικά για να περιηγηθεί στο διαδίκτυο.

Διαφορετικά κυμαίνονται τα ποσοστά όσον αφορά το γράψιμο, αν και πάλι είναι αρκετά υψηλό για τους Έλληνες, στο 71%, που χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα από τη μητρική. Για τη την υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος για χρήση ξένης γλώσσας, για το μεν διάβασμα είναι στα 55%, ενώ για το γράψιμο είναι στα 35%.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αλλά και των περισσότερων άλλων Ευρωπαίων καταφεύγει στην αγγλική γλώσσα, όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν, κατά σειρά προτίμησης ξένης γλώσσας, για διάβασμα και παρακολούθηση στο Ίντερνετ: τα αγγλικά (86%), τα γαλλικά (8%) και τα γερμανικά (6%). Για το γράψιμο ξένης γλώσσας στο διαδίκτυο, η προτίμηση των Ελλήνων διαμορφώνεται ως εξής: αγγλικά (66%), γαλλικά (4%) και γερμανικά (3%).

Για διάβασμα και παρακολούθηση περιεχομένου, οι Έλληνες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τα αγγλικά 17% όλη την ώρα, 40% συχνά και 43% περιστασιακά (οι σχετικοί μέσοι όροι στην ΕΕ είναι 13%, 20% και 60%). Αντίστοιχα, όσον αφορά το γράψιμο στο διαδίκτυο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, άλλα μηνύματα κ.α.), το 12% των Ελλήνων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τα αγγλικά όλη την ώρα, το 42% συχνά και το 45% περιστασιακά (οι μέσοι όροι στην ΕΕ είναι 14%, 29% και 56%).

Το 55% των Ελλήνων χρηστών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αρκετές φορές τη μέρα, το 34% περίπου μια φορά τη μέρα, το 9% τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και το 2% περίπου μια φορά τον μήνα. Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 54%, 30%, 13% και 3%.

Σε ποσοστό 90%, οι χρήστες σε όλη την ΕΕ προτιμούν ιστότοπους στη μητρική τους γλώσσα, ενώ το 55% αραιά χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα όταν συνδέεται. Ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 44%, θεωρεί ότι στερείται πρόσβασης σε πληροφορίες ακριβώς επειδή ορισμένες σελίδες που επιθυμούν να διαβάσουν, είναι σε διαφορετική της μητρικής γλώσσας, ενώ εξαιτίας αυτού μόνο το 18% προχωρούν σε διαδικτυακές αγορές με χρήση ξένης γλώσσας.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι, όσον αφορά την ανάγνωση και την παρακολούθηση περιεχόμενου στο διαδίκτυο, τα αγγλικά είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα εκτός της μητρικής: σχεδόν οι μισοί χρήστες του διαδικτύου στην ΕΕ (48%) χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα, τουλάχιστον "περιστασιακά", ενώ τα ισπανικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά χρησιμοποιούνται από 4% έως 6% των χρηστών.

Περίπου εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (88%) θεωρούν ότι όλοι οι ιστότοποι που δημιουργούνται στη χώρα τους, πρέπει να χρησιμοποιούν τις εθνικές επίσημες γλώσσες, ενώ περίπου οκτώ στους δέκα (81%) πιστεύουν ότι οι ιστοσελίδες αυτές πρέπει επίσης να διαθέτουν εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ




newsbeast.gr
Ποια γλώσσα χρησιμοποιούν οι Έλληνες για το διαδίκτυο; Ποια γλώσσα χρησιμοποιούν οι Έλληνες για το διαδίκτυο; Reviewed by stoklari on 13.5.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.