Latest Tweets

About Me

Στα Εξάρχεια τυπώνουν ήδη το δικό τους χαρτονόμισμα!



Τη στιγμή που αρκετοί Έλληνες βασανίζονται -μεταξύ άλλων- και με το ερώτημα αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα γυρίσουμε
στη δραχμή, η πιο… αυτόνομη περιοχή της Αθήνας ήδη ετοιμάζει τη δική της εναλλακτική πρόταση!
Ποια είναι αυτή; Η λιρέτα Εξαρχείων η οποία είναι έτοιμη προς κυκλοφορία, τουλάχιστον σε χαρτονομίσματα των 100 και των 1.000!

Τα Εξάρχεια έχουν γεμίσει με αφίσες που απεικονίζουν τα δύο χαρτονομίσματα, στα οποία φιγουράρουν δύο γνωστές φυσιογνωμίες της περιοχής: η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου (στο 100άρικο) και ο συγγραφέας Λεωνίδας Χρηστάκης (στο 1.000άρικο).
«Το 2011, και ενώ περιμένουμε την επίσημη δήλωση χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, τα Εξάρχεια ετοιμάζονται να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Το νέο νόμισμα αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα, να μειώσει την ανεργία και να βοηθήσει την ομαλή μετάβαση στον αντιπραγματισμό» γράφει η λεζάντα κάτω από τα χαρτονομίσματα των Εξαρχείων.
Κι αν το ακούμε ως αστείο ή ως κάτι ουτοπικό, ανάλογο εγχείρημα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Αργεντινή όπως σημειώνει το star, κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εμπνευστές του «νομίσματος των Εξαρχείων»: «Το 2001, μετά τη χρεοκοπία του κράτους της Αργεντινής, η πτώση της εμπιστοσύνης τόσο στο εθνικό νόμισμα όσο και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την προσφορά χρήματος. Την ίδια περίοδο, πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν παράλληλα με το πέσο. Υπολογίζεται ότι 15%-20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε πλην του πέσο και άλλα (δευτερογενή) νομίσματα. Μόνο στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν 17 διαφορετικά νομίσματα» υπενθυμίζουν οι εμπνευστές της λιρέτας Εξαρχείων.
Κάποιοι ίσως βιαστούν να κρίνουν το εγχείρημα ως γραφικό και να προδικάσουν την αποτυχία του είτε πραγματωθεί είτε όχι. Εξάλλου, και στην περίπτωση της Αργεντινής εμφανίστηκαν μετά τη χρεωκοπία της λατινικής χώρας και την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος. Τι απαντούν οι -πάντοτε «εναλλακτικοί»- Εξαρχιώτες; «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»…


 blog.gr

Στα Εξάρχεια τυπώνουν ήδη το δικό τους χαρτονόμισμα! Στα Εξάρχεια τυπώνουν ήδη το δικό τους χαρτονόμισμα! Reviewed by stoklari on 14.6.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.