Latest Tweets

About Me

Τα ποντίκια γίνονται... άτρωτα!



Αναπτύσσουν ανοσία στα πιο ισχυρά ποντικοφάρμακα

Μια επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκετά οικιακά ποντίκια στην Ε.Ε. έχουν αναπτύξει σχεδόν ανοσία στα πιο ισχυρά ποντικοφάρμακα. Μετά τη διασταύρωσή τους με αλεργινά ποντίκια που διέσχισαν τη Μεσόγειο και αποτελούν ένα πολύ διαφορετικό είδος από τα ευρωπαϊκά, έχουν εμφανίσει νέα γενετικά χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μάικλ Κον του πανεπιστημίου Ράις του Χιούστον διαπίστωσε μαζί με τους άλλους ερευνητές ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο στην Ισπανία και τη Γερμανία.

Ασυνήθιστη είναι αυτού του είδους η γενετική μεταβολή, ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ποντικιών, η οποία οδηγεί σε ταχύτατη εξελικτική μεταβολή και παρέχει ανθεκτικότητα στα φάρμακα. Συνήθως συναντάται στα φυτά και τα βακτήρια αλλά σπάνια στα ζώα. Γι’ αυτόν το λόγο οι επιστήμονες φοβούνται πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε σούπερ-τρωκτικά, ανθεκτικά σε κάθε χημικό και φαρμακευτικό έλεγχο. «Ζωντανό» παράδειγμα είναι η βαρφαρίνη, η οποία εκτός από την ιατρική χρησιμοποιείται και κατά των ποντικιών από τη δεκαετία του ’50 και σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί αιμορραγία. Σταδιακά τα ποντίκια και οι αρουραίοι σε όλο τον κόσμο έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στη συγκεκριμένη ουσία.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι μελλοντικά μπορεί να χαθεί σχεδόν κάθε δυνατότητα ελέγχου των πληθυσμών τους.

Οι ανησυχίες αυξάνονται από το γεγονός ότι, πέρα από την Αφρική, μόνο στην Νοτιοανατολική Ασία υπάρχουν 64 είδη τρωκτικών και πολλά από αυτά είναι πιθανόν ότι έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι πιο «εξωτικές» επιμιξίες να οδηγούν σε νέο πιο πολύπλοκο «ανακάτεμα» του γενετικού υλικού και άρα σε δυνητικά ακόμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.




newsbeast.gr
Τα ποντίκια γίνονται... άτρωτα! Τα ποντίκια γίνονται... άτρωτα! Reviewed by stoklari on 11.8.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.