Latest Tweets

About Me

«Μεταμφιέζεται» για να γλιτώσει



Το σωτήριο τέχνασμα της πεταλούδας Heliconius numata

Ένα μυστήριο που τους απασχολούσε εδώ και αιώνες έλυσαν οι ερευνητές μελετώντας τις πεταλούδες Heliconius numata: το πώς αντιγράφουν τα σχέδια των φτερών άλλων ειδών για να ξεφύγουν από τους εχθρούς τους.

Οι επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού και τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Έξετερ, μελέτησαν την πεταλούδα Heliconius numata, η οποία ζει στον Αμαζόνιο. Για πρώτη φορά επιβεβαίωσαν ότι εφαρμόζει ένα «τέχνασμα», που στη Βιολογία είναι γνωστό ως «Μιλλεριανός μιμητισμός» και το οποίο βασίζεται στη λογική ότι ένας θηρευτής που έχει μάθει να αποφεύγει έναν οργανισμό με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, θα αποφύγει και όσα είδη του μοιάζουν.

«Τον Κάρολο Δαρβίνο τον προβλημάτιζε το πώς οι πεταλούδες ανέπτυξαν παρόμοια σχέδια και προειδοποιητικούς χρωματισμούς», λέει ο Δρ. Σιου Φάι Λι από το Τμήμα Γενετικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. «Εμείς λύσαμε αυτό το μυστήριο εντοπίζοντας την περιοχή των χρωμοσωμάτων που ευθύνονται για τις αλλαγές στο σχέδιο των φτερών».

Η πεταλούδα αυτού του είδους, η οποία έχει έντονα καφέ φτερά, εμφανίζεται σε επτά διαφορετικές παραλλαγές, καθεμία από τις οποίες «μιμείται» αυτές ενός άλλου τοπικού είδους πεταλούδων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, ακριβώς όπως και το δεύτερο είδος, έτσι και η πεταλούδα Heliconius numata είναι δηλητηριώδης για να κρατάει μακριά τους εχθρούς της.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα «υπεργονίδιο», το οποίο επιτρέπει στα έντομα να προσλαμβάνουν διάφορες μορφές. Διαφορετικοί τύποι αυτού του «υπεργονιδίου» αντιστοιχούν ακόμη και στα πιο εξεζητημένα σχέδια φτερών που απαντώνται στο συγκεκριμένο είδος πεταλούδας.


Δείτε επίσης:





newsbeast.gr
«Μεταμφιέζεται» για να γλιτώσει «Μεταμφιέζεται» για να γλιτώσει Reviewed by stoklari on 16.8.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.