Latest Tweets

About Me

Εξωμήτρια εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει;


Εξωμήτρια εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει;


Περίπου 1 στις 100 γυναίκες που μένουν έγκυες θα έχει εξωμήτρια κύηση, δηλαδή εγκυμοσύνη εμφυτευμένη εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Η συνηθέστερη θέση όπου εμφυτεύεται μία εξωμήτρια εγκυμοσύνη είναι στη μία εκ των δύο σαλπίγγων, με τις οποίες η μήτρα φυσιολογικά επικοινωνεί με το εσωτερικό της κοιλιάς και τις ωοθήκες.

Τα ακριβή αίτια μιας εξωμήτριου κύησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Προφανώς, η αρχόμενη εγκυμοσύνη, η οποία σχηματίζεται από την ένωση του σπέρματος με το ωάριο στη σάλπιγγα, δεν καταφέρνει να επιστρέψει μέσα στη μήτρα, όπως θα ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο. Οι συνηθέστεροι λόγοι που δυσκολεύουν αυτό το «ταξίδι» είναι συνήθως προβλήματα του σχήματος ή της λειτουργίας των σαλπίγγων.

Ο πιο συχνός λόγος είναι να έχει περάσει η γυναίκα μια γυναικολογική φλεγμονή στο παρελθόν. Τέτοιες φλεγμονές οφείλονται σε μικρόβια, με συνηθέστερα τα χλαμύδια. Παρότι η φλεγμονή μπορεί να έχει θεραπευτεί, είναι δυνατόν να παραμείνει κάποια ζημιά στις σάλπιγγες που να προδιαθέτει σε εξωμήτρια κύηση. Παρομοίως, άλλου τύπου φλεγμονές στην περιοχή π.χ. βαριά σκωληκοειδίτιδα ή ανοικτά χειρουργεία στην κοιλιά, μπορεί να επηρεάσουν μόνιμα το σχήμα των σαλπίγγων. Ορισμένα ορμονικά φάρμακα μπορεί να «τεμπελιάζουν» τις σάλπιγγες, προδιαθέτοντας σε εξωμήτρια κύηση, αν και τέτοιου τύπου ορμόνες δεν χρησιμοποιούνται συχνά από τις γυναίκες. Επίσης, ορισμένα συστατικά του καπνού έχει βρεθεί ότι «παραλύουν» τις σάλπιγγες, αυξάνοντας την πιθανότητα εξωμήτριας εγκυμοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, οι θεραπείες γονιμότητας σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά εξωμητρίου κύησης σε σύγκριση με τη φυσιολογική σύλληψη. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση συμβαίνουν εξωμήτριες, παρόλο που ο γιατρός μεταφέρει τα έμβρυα απευθείας μέσα στη μήτρα. Προφανώς, πολλά έμβρυα «ταξιδεύουν» προς τις σάλπιγγες, αλλά επιστρέφουν μέσα στη μήτρα. Η εξωμήτρια εγκυμοσύνη είναι πιο συχνή στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω προβλήματος στις σάλπιγγές τους (σαλπιγγικός παράγοντας υπογονιμότητας).


πηγή: madata.gr
Εξωμήτρια εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει; Εξωμήτρια εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει; Reviewed by stoklari on 31.3.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.