Οι επιστήμονες για πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού, αλλά τελικά τα κατέφερε μια 84χρονη από τα Χανιά, η οποία έβαλε σκοπό της ζωής της να τον αποκρυπτογραφήσει και τα κατάφερε.
Περισσότερα από είκοσι χρόνια από τη ζωή της αφιέρωσε η Ζαφειρώ Γεωργουλάκη για να λύσει, όπως υποστηρίζει, ένα μυστήριο αιώνων. Η
αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού αποτέλεσε όνειρο ζωής για δεκάδες διεθνούς φήμης επιστήμονες.
Τελικά τα κατάφερε μια 84χρονη Χανιώτισσα, η οποία μάλιστα δεν πήγε ούτε στο δημοτικό σχολείο. Οπως δηλώνει στην «Espresso», ύστερα από αυτή της την επιτυχία είναι έτοιμη να τα βάλει με όποιον προσπαθήσει να την αμφισβητήσει, καθώς και με όσους κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στον δίσκο της Φαιστού.
«Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα ημερολόγιο που δείχνει τις εποχές και τις περιοχές όπου γίνονταν κατά εποχή διάφορες καλλιέργειες. Αλλοι πάλι ότι ο δίσκος ήταν αιγυπτιακός και περιλάμβανε μυστικά που δεν έπρεπε να τα μάθουν οι Μινωίτες. Σεβαστή η άποψή τους, αλλά ήρθε η ώρα να ακουστεί και η δική μου, που είμαι σίγουρη ότι είναι η πιο σωστή. Ο δίσκος της Φαιστού είναι μια παραγωγική υδρόγειος σφαίρα και περιλαμβάνει τον παραγωγικό χάρτη της μινωικής Κρήτης. Στην Κνωσό, σύμφωνα με τη δική μου εξήγηση, γινόταν διεθνής έκθεση ανταλλαγής προϊόντων. Αυτό φαίνεται, αν εξηγήσεις ένα-ένα τα σχέδια αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν επάνω στον περίφημο δίσκο της Φαιστού».
Σύμφωνα με την κ. Γεωργουλάκη, στον διάσημο δίσκο της Κρήτης, που βρέθηκε στα ανάκτορα της Φαιστού το 1908 από μια ιταλική αρχαιολογική αποστολή, απεικονίζεται στη μία πλευρά η Ευρώπη και στην άλλη η Αφρική. «Αυτό φανερώνει ότι οι Κρήτες από εκείνη την εποχή γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Τα σχέδια στα χωρίσματα είναι τα είδη παραγωγής, ενώ όλα τα χωρίσματα που φαίνονται στον δίσκο είναι τα κράτη και οι αποικίες που εξερευνούσαν ή μετανάστευαν οι Κρήτες στα παράλια της Μεσογείου, όπου έκτιζαν νέες πολιτείες και μετέφεραν εκεί τον κρητικό πολιτισμό».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την κ. Γεωργουλάκη, ότι οι Κρήτες μετέφεραν στα μέρη όπου έφτασαν εκτός από τις γνώσεις τους και την καλλιέργεια της ελιάς, της αμπέλου και άλλων αγροτικών προϊόντων. «Δεν είναι τυχαίο που η ελιά είναι μόνο στη Μεσόγειο, μέχρι την Ισπανία, και τη βρίσκουμε λιγότερο στην Αφρική, ενώ στο υπόλοιπο ημισφαίριο δεν υπάρχει πουθενά».
Στην εξήγησή της η 84χρονη Χανιώτισσα υποστηρίζει ότι η πρώτη όψη του δίσκου της Φαιστού αποτελείται από τριάντα κράτη, ενώ σε πολλά από αυτά παράγονται παρόμοια προϊόντα.
«Στην πρώτη πλευρά βλέπουμε την Ευρώπη, διότι εκεί υπάρχουν οι περισσότερες ελιές. Σήμερα βέβαια τα κράτη είναι είκοσι έξι, που σημαίνει ότι κάποια με το πέρασμα του χρόνου συγχωνεύτηκαν», ενώ στη δεύτερη όψη του δίσκου, όπως υποστηρίζει, τα κράτη είναι τριάντα ένα, ενώ υπάρχουν δεκατρία παραπάνω παραγωγικά είδη. «Στη δεύτερη πλευρά είναι η Αφρική. Για πρώτη φορά βρίσκουμε στον χάρτη το σχέδιο του σκλάβου, που σημαίνει ότι εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν στις δουλειές τους δούλους από την Αφρική».
Σε καθημερινή βάση και για περισσότερα από είκοσι χρόνια η Ζαφειρώ Γεωργουλάκη ασχολιόταν με την εξήγηση του δίσκου της Φαιστού. «Είχα βάλει στόχο να τον αποκρυπτογραφήσω, αν και αγράμματη. Ετσι κάθε μέρα έπαιρνα και από ένα κομμάτι του και προσπαθούσα να το λύσω. Βρήκα βιβλία που αναφέρονταν στον μινωικό πολιτισμό και προσπαθούσα να ταιριάξω τα στοιχεία μεταξύ τους και να τους δώσω μια λογική εξήγηση. Τελικά τα κατάφερα».
madata.gr
Έλυσε το μυστικό του δίσκου της Φαιστού
Reviewed by stoklari
on
10.7.11
Rating:
Μία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.
https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf