Μουαμάρ Καντάφι
Λιβύη (1970 - 2011;)
Όπως οι περισσότεροι μακράς θητείας δικτατόρες, ο Καντάφι της Λιβύης έχει αναπτύξει με τη σειρά του πολλές εκκεντρικότητες. Η επιλογή των σωματοφυλάκων του -ένα σώμα από σαράντα δυνατές, όλες
γυναίκες και εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από παρθένες- είναι αυτή που έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή των media. Οι Αμαζόνες του Καντάφι έχουν λάβει ειδική πολεμική εκπαίδευση και τις έχει επιλέξει προσωπικά ο ηγέτης της Λιβύης. Έχει επίσης ένα απρόβλεπτο γούστο στα ρούχα. Μία ημέρα μπορεί να τον δουν ντυμένο με φόρμα γυμναστικής και σαγιονάρες και την επόμενη θα είναι γεμάτος με στρατιωτικά διακριτικά, επιδεικνύοντας όλα τα μετάλλιά του.
Ιμέλντα Μάρκος
Αν και ο Φέρντιναντ Μάρκος δεν ήταν ακριβώς νορμάλ, ήταν η γυναίκα του Ιμέλντα που έγινε αρκετά γνωστή λόγω των περίεργων συνηθειών της. Είχε, για να το θέσουμε επιεικώς, ένα τεράστιο φετίχ με τα παπούτσια και κατά την διάρκεια της θητείας του άντρα της κατάφερε να μαζέψει πάνω από 1.200 ζευγάρια. Εκτός αυτού, ήταν ιδιοκτήτρια ενός ακριβού κοσμηματοπωλείου.
Όπως συμβαίνει συχνά με τους δικτάτορες και τις οικογένειές τους, έχουν συχνά υπερβολικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, όταν οι Beatles έδωσαν συναυλία στη Μανίλα τον Ιούλιο του 1966, η πρώτη κυρία θέλησε να τους προσκαλέσει στο προεδρικό παλάτι. Όταν το γκρουπ δεν εμφανίστηκε και η απόρριψη της πρόσκλησης μεταδόθηκε σε τηλεοπτική μετάδοση, η Ιμέλντα εξοργίστηκε. Ξαφνικά η αστυνομική συνοδεία των Beatles εξαφανίστηκε, το αυτοκίνητο του συγκροτήματος δέχτηκε επίθεση από "οργανωμένες ομάδες", η διαδρομή τους προς το αεροδρόμιο συνάντησε εμπόδια του στρατού και το αεροπλάνο τους μπόρεσε να απογειωθεί μόνο αφού πλήρωσαν φόρο "αποχώρησης από τη Μανίλα".
Νικολάε Τσαουσέσκου
Ρουμανία (1974-1989)Όπως οι περισσότεροι δυνάστες, έτσι και ο Τσαουσέσκου είχε μία περίεργη εμμονή με την υγιεινή. Υπέφερε από νοσοφοβία, κάτι που σήμαινε πως συνοδός του, του έπλενε τα χέρια του με οινόπνευμα κάθε φορά που χαιρετούσε κάποιον. Ο Τσαουσέσκου ήταν επίσης πολύ προληπτικός και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως φοβόταν απόλυτα τους βρικόλακες.
Ένα από τα κεντρικά μνημεία της μεγαλομανίας του Τσαουσέσκου ήταν το κολοσσιαίο Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului) στο Βουκουρέστι. Τα 350,000 τετραγωνικά του μέτρα το καθιστούν το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και αποτελείται από οκτώ υπόγεια και 12 υπέργειους ορόφους.
Το γιγαντιαίο συγκρότημα έχει 2.000 δωμάτια και με σκοπό να δημιουργήσει χώρο για το κτίριο και την λεωφόρο που συνδέεται με αυτό, ο Τσαουσέσκου διέλυσε το ένα πέμπτο του κέντρου του Βουκουρεστίου, συμπεριλαμβανομένων και 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών εκκλησιών, 6 συναγωγών και Εβραϊκών ναών, 3 Προτεσταντικών εκκλησιών και 30.000 σπιτιών.
Ο Τσαουσέσκου εξασφάλισε πως σχεδόν όλα από τα εξαρτήματα του κτιρίου προέρχονταν από την Ρουμανία, ενώ για το όλο project χρησιμοποίησε τον απίστευτο αριθμό του 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων Τρανσιλβανικού μαρμάρου.
Από το 1994 το Ρουμανικό κοινοβούλιο έχει σταματήσει να συνεδριάζει στο παλάτι, αλλά ορισμένα μέρη του νοικιάζονται για συνέδρια και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Έτσι, εάν χρειάζεστε ένα χώρο για τα επόμενα γενέθλιά σας...
Ιντί Αμίν
Ουγκάντα (1971-1979)Εκτός από τα τεράστια παλάτια και τα εξωφρενικά ντυσίματα, κάθε δικτάτορας πρέπει να φέρει έναν εντυπωσιακό τίτλο. Έτσι κι αλλιώς, οι συνηθισμένοι τίτλοι όπως "Πρόεδρος" ή "Πρωθυπουργός" είναι απίθανο να εμφυσήσει τον απαραίτητο φόβο στους εχθρούς σου. Ο τύραννος της Ουγκάντας, Ιντί Αμίν, πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των γελοίων τίτλων.
Προτιμούσε να είνα γνωστός ως η Αυτού Εξοχότης Αιώνιος Πρόεδρος, Στρατάρχης Αλ Χατζί Καθηγητής Ιντί Αμίν, VC, DSO, MC, Αφέντης Όλων των Ζώων της Γης και των Ψαριών της Θάλασσας, Κατακτητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Αφρική Γενικότερα και της Ουγκάντα Ειδικότερα και μη εστεμμένος Βασιλιάς της Σκωτίας. Ο τελευταίος τίτλος, Βασιλιάς της Σκωτίας, έδωσε το όνομα του στο βραβευμένο με Όσκαρ βιογραφικό φιλμ, Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας, όπου πρωταγωνιστούσε ο Φόρεστ Γουίτακερ ερμηνεύοντας τον Αμίν.
Γι' αυτό, το παρατσούκλι που ο ίδιος ο λαός του, του έδωσε είναι πιθανόν το πιο κατάλληλο: ο Χασάπης της Αφρικής.
Η εκκεντρική ζωή των δικτατόρων (ΜΕΡΟΣ 2)
gr.msn.com/
Η εκκεντρική ζωή των δικτατόρων (ΜΕΡΟΣ 1)
Reviewed by stoklari
on
1.6.11
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: