Latest Tweets

About Me

Θα ελέγχουν τον εγκέφαλο με τηλεχειριστήριο


Κάποιοι επιστήμονες του πασίγνωστου MIT (Massachusetts Institute of Technology) έχουν πρωτότυπες ασχολίες. Πρόσφατα κατασκεύασαν το πιο  καινοτόμο καπέλο που κυκλοφορεί στον κόσμο. Διαθέτει 16 φωτεινά λαμπάκια (leds), ζυγίζει λιγότερο από 1 γραμμάριο και αποτελείται από δύο ηλεκτρονικά κυκλώματα και μια κεραία. Προς το παρόν το φορούν – θέλουν δεν θέλουν – τα ποντίκια του εργαστηρίου τους,

ενώ οι ίδιοι κάθονται μακριά, κρατώντας ένα τηλεχειριστήριο στο χέρι. Σκοπός τους να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των πειραματόζωων από απόσταση. Αργότερα σειρά θα πάρουν και οι άνθρωποι.

Για έλεγχο των κυττάρων
Το ασύρματο κράνος αποτελεί την τελευταία λέξη…της μόδας στον τομέα της Οπτογενετικής(optogenetics). Η νέα συναρπαστική επιστήμη ασχολείται με τον έλεγχο των κυττάρων του σώματος, πυροδοτώντας επιλεγμένους νευρώνες του εγκεφάλου με φωτεινές λάμψεις. Όσο για τη βάση ελέγχου, αυτή συνδέεται σε μια θύρα USB του υπολογιστή και οι ερευνητές κατευθύνουν τα ζώα από το laptop τους.


Πυροδοτεί συμπεριφορές
Το κράνος, με ανάλογο ζάπινγκ, μπορεί να ενεργοποιήσει επιθετική συμπεριφορά και σεξουαλικές ορμές ή να κάνει τα ποντίκια να γυροφέρνουν σε κύκλους. Το εν λόγω πείραμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Νευρωνικής Μηχανικής (Journal of Neural Engineering) και υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ο εγκέφαλος, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για συγκεκριμένες νόσους.


Παλιά επιστήμη, νέα μέθοδος
Σχετικά πειράματα έχουν ξεκινήσει στα εργαστήρια ήδη από το 1920, μόνο που μέχρι το 2009 οι επιστήμονες ερέθιζαν τον εγκέφαλο των ζώων με ηλεκτρισμό και όχι με φως. Το 2010 η ερευνήτριαDayu Lin από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατόρθωσε με έναν παλμό φωτός να μετατρέψει ένα πειθήνιο αρσενικό ποντίκι σε βίαιο μαχητή, ενεργοποιώντας μια ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλό του. Το πειραματόζωο επιτέθηκε σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, ακόμα και σε άψυχα αντικείμενα. Η επιστήμονας επικεντρώθηκε στην πιο πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, ο οποίος ελέγχει επίσης το σεξ, την πείνα, τη δίψα, τον ύπνο και τη θερμοκρασία του σώματος.


Στο μέλλον και σε εμφύτευμα
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Edward Boyden στο περιοδικό «Discover», θα επιθυμούσε να κάνει ευρείας κλίμακας πειράματα σε πολλά ζώα ταυτόχρονα, θεωρώντας ότι η Νευροεπιστήμη είναι μια μορφή τέχνης. Μάλιστα πιστεύει ότι στο κοντινό μέλλον η συσκευή – καπέλο θα μπορεί να γίνει μια μικρογραφία της τάξης των λίγων τετραγωνικών χιλιοστών, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εμφύτευμα καταγραφής των λειτουργιών του εγκεφάλου σε ανθρώπους με επιληψία ή νόσο του Πάρκινσον. 
 

Θα ελέγχουν τον εγκέφαλο με τηλεχειριστήριο Θα ελέγχουν τον εγκέφαλο με τηλεχειριστήριο Reviewed by stoklari on 2.7.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.