Latest Tweets

About Me

Αριστοτέλης Ωνάσης: νέο βιβλίο ρίχνει φως στην ταραχώδη ζωή του



Μια γυναίκα, μπορεί να κάνει έναν άνδρα να χαλαρώσει στην αγκαλιά της με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να νιώσει γαλήνιος από την ήρεμη αγκαλιά της θάλασσας που κινείται απαλά πάνω στο σώμα του. Άλλες φορές πάλι μπορεί μια γυναίκα να οδηγήσει έναν άνδρα εκτός ελέγχου, να τον πετάξει με σφοδρότητα πέρα δώθε πάνω στα γιγαντιαία κύματα της… Τότε ο άνδρας δεν μπορεί παρά να παραδοθεί και να τον κάνει ότι θέλει». Λόγια
βγαλμένα από ένα μύθο, τον Αριστοτέλη Ωνάση, του οποίου η φήμη ξεπέρασε τη ζωή του. Ένας άνδρας που όσο παίδεψε, αντίστοιχα και λάτρεψε το γυναικείο φύλο… Ένα νέο βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «7+επτά», ρίχνει άπλετο φως στην ταραχώδη προσωπική ζωή του Έλληνα Κροίσου. Τίτλος του «Οι γυναίκες του Ωνάση». Συγγραφέας του είναι η Κική Φερούδη-Μουτσάτσου που εργάστηκε ως προσωπική γραμματέας του Ωνάση από το 1966 ως τον θάνατο του στο ιδιαίτερο γραφείο του, στην οδό Όθωνος και αργότερα στη λεωφόρο Συγγρού. Περιέχει πολλές λεπτομέρειες για τις πιο σημαντικές γυναίκες της ζωής του, τη Μαρία Κάλλας, την Τζάκι Κένεντι, αλλά και την κόρη του Χριστίνα και την αδελφή του Αρτεμις. Η γυναίκα που αγάπησε, μα δεν μπόρεσε να παντρευτεί, η γυναίκα που παντρεύτηκε, μα δεν μπόρεσε να αγαπήσει, η επαναστάτρια κόρη την οποία δεν κατάφερε να ελέγξει και η κτητική αδελφή που έλεγχε τα πάντα είναι η περιεκτική περίληψη όσων καταγράφονται στο βιβλίο που περιέχει και φωτογραφικό υλικό.
Η στρατηγική της Τζάκι και ο χαρακτηρισμός «ηλίθια»
Η συγγραφέας πάντως εξαίρει τη στρατηγική και την υπομονή της. Σε ένα απόσπασμα σημειώνει: «Η κυρία Τζάκι υπερτερούσε σε στρατηγική. Ήξερε τις διαθέσεις του πολύ καλά. Και όταν δεν είχε τη διάθεση να της δώσει κάτι, ποτέ δεν έχανε τον χρόνο της ζητώντας το. Αν ήταν κακόκεφος δεχόταν τις παραξενιές του στωικά, χωρίς να του δίνει κανένα δικαίωμα να θυμώσει μαζί της, σε αντίθεση με τις αδελφές του που ξεσπούσαν σε δάκρυα όταν ο Αρίστος έχανε την ψυχραιμία του μαζί τους. Η Τζάκι επαναλάμβανε ήρεμα «ναι, Άρη». Περίμενε υπομονετικά να υποχωρήσει η μανία του όση ώρα αυτός άστραφτε και βροντούσε. Ο θυμός του υποχωρούσε πιο γρήγορα όταν είχε μπροστά του την Τζάκι, παρά οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο». Ακόμη και έτσι όμως, ο Ωνάσης γινόταν επικριτικός μαζί της.
Η Κική Φερούδη-Μουτσάτσου περιγράφει ένα χαρακτηριστικό γεγονός: «Η Τζάκι διάβαζε ένα βιβλίο για τον Σωκράτη, παρουσία του Ωνάση και του καθηγητή Γεωργάκη. Τελικά άφησε το βιβλίο κάτω και ρώτησε τον καθηγητή σχολαστικά: «Πιστεύετε ειλικρινά ότι ο Σωκράτης υπήρξε πραγματικά; Μπορεί να υπήρξαν τέτοιοι φιλόσοφοι που να είχαν κοινά γνωρίσματα με έναν τέτοιο άνθρωπο; Ίσως ο Πλάτων επινόησε τον Σωκράτη για να εκπροσωπήσει αυτή τη μεγάλη ομάδα φιλοσόφων». «Δεν γνωρίζω ασφαλώς με βεβαιότητα» της απάντησε ο καθηγητής. «Ίσως να είναι όπως με τον Ιησού Χριστό και τους Αποστόλους. Ίσως ο Ιησούς Χριστός να ήταν στην πραγματικότητα ο Απόστολος Παύλος. Ίσως…» Ξαφνικά, προτού ο καθηγητής προλάβει να τελειώσει τη φράση του, ο Αρίστος πετάχτηκε από τον καναπέ του και απευθυνόμενος στην Τζάκι άρχισε να τσιρίζει: «Τι θα γίνει με σένα;» της φώναξε. «Γιατί πρέπει να συζητάς για τόσο ηλίθια πράγματα; Δεν σκέφτεσαι ποτέ πριν ανοίξεις το στόμα σου;» Ο κ. Ωνάσης συνέχισε το παραλήρημα του βρίζοντας τον καθηγητή και φωνάζοντας στην Τζάκι: «Έχεις ποτέ παρατηρήσει το άγαλμα του ανθρώπου με το μουστάκι που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας; Είσαι τόσο ηλίθια και δεν ξέρεις ότι είναι το άγαλμα του Σωκράτη;»».
Η σχέση του με την Χριστίνα
Η συγγραφέας περιγράφει επίσης τα δύσκολα χρόνια της Χριστίνας όταν ήταν εν ζωή ο Αριστοτέλης Ωνάσης: «Μετά το διαζύγια της από τον Μπόολκερ έλαβα ένα τηλεφώνημα από το Λονδίνο που με πληροφορούσε ότι η Χριστίνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Όταν το είπα στον Ωνάση είπε ψυχρά: «Μπορώ να φανταστώ τι έχει κάνει στον εαυτό της. Ασ’ τη να πάει στο διάολο. Δεν με νοιάζει αν πεθάνει»».
Σημειώνει ακόμη: «Όταν η Χριστίνα έτρωγε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας ή άλλων φαγητών η αηδία ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του και αν εκείνη έλεγε κάτι που τον ενοχλούσε, την κατσάδιαζε και της φώναζε χωρίς να τον νοιάζει ποιος άλλος ήταν μπροστά. Άλλες φορές ήταν αδιάφορος και δεν φαινόταν να νοιάζεται για όσα έλεγε ή έκανε η κόρη του. Υπήρχαν άλλες, πιο σπάνιες στιγμές, που τον καταλάμβανε μια θερμή αγάπη, η οποία έδινε τόσο μεγάλη χαρά στην κόρη του, όσο κανένα πανάκριβο δώρο από αυτά που μπορούσε να της προσφέρει».
Η σχέση του με την Μαρία Κάλλας
Κάνει επίσης ειδική αναφορά στην ανασφάλεια της Μαρίας Κάλλας.
«Όταν ο Ωνάσης ταξίδευε για δουλειά συνήθιζε να του λέει: «Αν με αφήσεις εδώ μόνη δεν θα είμαι εδώ όταν επιστρέψεις. Θα το μετανιώσεις». Και όταν εκείνος επέστρεφε της έλεγε: «Είδες, αγάπη μου; Επέστρεψα πάλι κοντά σου. Είσαι η μόνη γυναίκα που αγαπώ».


toblogtonkirion.gr
Αριστοτέλης Ωνάσης: νέο βιβλίο ρίχνει φως στην ταραχώδη ζωή του Αριστοτέλης Ωνάσης: νέο βιβλίο ρίχνει φως στην ταραχώδη ζωή του Reviewed by stoklari on 18.7.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.