Latest Tweets

About Me

Τελικά η καρδιά θέλει το... αλάτι της


Τελικά η καρδιά θέλει το... αλάτι της

Τελικά, όταν το θέμα είναι η προστασία της καρδιάς, η ποσότητα του αλατιού είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το ανάλατο φαγητό όχι μόνο δεν είναι «φάρμακο» για την καρδιά, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος.


Ειδικά για όσους ήδη αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα ή πάσχουν από διαβήτη, το λιγοστό αλάτι είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνο με το παρά πολύ, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

Η μείωση της πρόσληψης άλατος εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για όσους καταναλώνουν περισσότερα από 6.000 ή 7.000 mg νατρίου την ημέρα, επισημαίνει ο δρ Μάρτιν Ο’Ντόνελ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στον Οντάριο.

Τα 6.000-7.000 mg νατρίου αντιστοιχούν σε περίπου 2,5 έως 3 κουταλάκια του καφέ αλάτι (κάθε κουταλάκι περιέχει 2.300 mg νατρίου).

Όσοι, όμως, καταναλώνουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες αλατιού, πιθανώς δεν πρέπει να το ελαττώσουν περαιτέρω, πρόσθεσε ο δρ Ο’Ντόνελ.

Οι πηγές

Μεγάλο ποσοστό του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από «κρυφές» πηγές – από τα δημητριακά για πρωινό, τα τυριά, τις διάφορες σος και έτοιμα φαγητά έως τα πατατάκια, τους ξηρούς καρπούς, τα αλλαντικά, ακόμα και τα κατεψυγμένα λαχανικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα, το 40% της ημερήσιας πρόσληψης άλατος προέρχεται από το ψωμί του φούρνου, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ίδιες μελέτες είχαν δείξει πως η μέση κατανάλωση άλατος στην χώρα μας υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα – και αυτό δεν αφορά μόνον τους ενήλικες, αλλά και τους εφήβους ή και τα παιδιά ακόμα.

Οι Έλληνες έχουν επίσης την τάση να βάζουν πολύ επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό τους – είτε στο μαγείρεμα είτε στο πιάτο τους.

Οι νεώτερες οδηγίες, όμως, για την καθημερινή πρόσληψη άλατος, συνιστούν να περιορίζεται η ημερήσια πρόσληψη άλατος στο 1 κουταλάκι του καφέ (ή 2.300 mg νατρίου) την ημέρα.

Διαφωνίες

Το θέμα είναι πως ενώ έως πρότινος οι ειδικοί επαναλάμβαναν μονότονα «κόψτε το αλάτι», τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να διαφωνούν για το αν είναι ή δεν είναι ωφέλιμη για όλους η χαμηλή πρόσληψη άλατος.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως μολονότι η μείωση της κατανάλωσής του «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση, ενδέχεται να αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η μειωμένη αποβολή νατρίου από τον οργανισμό (αποτελεί ένδειξη μειωμένης κατανάλωσης άλατος) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια, ενώ η αυξημένη αποβολή (σημαίνει αυξημένη κατανάλωση) δεν αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης ή καρδιολογικών επιπλοκών στους υγιείς ανθρώπους.

Κάπου στη μέση

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 30.000 άντρες και γυναίκες με καρδιοπάθεια ή αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε έναν από τους εθελοντές τους επί 4 χρόνια κατά μέσον όρο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όταν η αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό ήταν υψηλότερη ή χαμηλότερη από τον μέσο όρο, ο κίνδυνος για την καρδιά αυξανόταν.

Αναλυτικότερα, οι εθελοντές με αυξημένη αποβολή νατρίου (άρα αυξημένη κατανάλωση άλατος) διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, έμφραγμα ή εγκεφαλικό και υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν αποβολή νατρίου (άρα και κατανάλωση άλατος) σε μέσα επίπεδα.

Αντίστοιχα, όσοι εθελοντές είχαν χαμηλότερη από τον μέσο όρο αποβολή νατρίου (άρα χαμηλή κατανάλωση άλατος) διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή νοσηλείας με καρδιακή ανεπάρκεια.

Το κάλιο

Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν και τα επίπεδα καλίου στο αίμα των εθελοντών τους, ανακάλυψαν πως η υψηλότερη αποβολή του από τον οργανισμό, ήταν μειωμένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

«Η σημασία της πρόσληψης καλίου πρέπει να τονιστεί, διότι κάπου χάνεται στην όλη συζήτηση για το νάτριο», είπε ο δρ Ο’Ντόνελ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, στο Γκάλγουεϊ. «Η επαρκής κατανάλωσή του είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς».

Καλές πηγές καλίου είναι διάφορα φρούτα και λαχανικά, καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου.


Δείτε επίσης:

Τελικά η καρδιά θέλει το... αλάτι της Τελικά η καρδιά θέλει το... αλάτι της Reviewed by stoklari on 23.11.11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κείμενα που εμφανίζονται Sto klari ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς τους,
(οι πηγές δηλώνονται κάτω από κάθε κείμενο)
και εκφράζουν τις απόψεις τους
και όχι τις απόψεις του blog Sto klari ή των δημιουργών του.
Δεν υιοθετούμε καμία άποψη, απλώς τις αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή





Αν πιστεύετε ότι κάποια ανάρτηση του blog σας θίγει η σας προσβάλει επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.


Από το Blogger.